Den HelderPolitiek

Gemeenteraad steunt voorstel PVV over inzetten ethische hackers

Den Helder – Een motie van de PVV om ethische hackers in te zetten om de digitale veiligheid van de gemeente te testen werd woensdagavond unaniem gesteund. Ethische hackers werken samen met organisaties en kunnen door middel van hacken fouten en veiligheidslekken opsporen. Ook wethouder Remco Duijnker gaf aan zich te kunnen vinden in het voorstel.

PVV fractievoorzitter Vicent van den Born tijdens de raadsvergadering.

In eerste aanleg stelde PVV fractievoorzitter Vincent van den Born voor om een jaarlijkse wedstrijd uit te schrijven. De gemeente Den Haag experimenteerde recentelijk ook met een dergelijk initiatief, waarbij ieder jaar op één dag hackers worden uitgenodigd om de gemeente te hacken. Op verzoek van de wethouder werd dit idee echter omgezet naar een breder plan: Simpelweg het inzetten an ethische hackers om de beveiliging te testen. Daarmee is een eenmalige test door ethische hackers ook mogelijk.

De ethische hackers zullen net als normale hackers proberen in te breken in de gemeentelijke digitale systemen. Waar criminele hackers vervolgens aan de haal gaan met deze gegevens laten ethische hackers juist zien op welke manier de veiligheid verbeterd kan worden. Volgens Vincent van den Born, fractievoorzitter van de PVV, kan met het initiatief veel geld worden bespaard.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button