Hollands Kroon – Het wordt kouder en er valt veel regen. Betekent dit dat de veroorzaker van het blauwtongvirus, de knut, op zijn retour is?
“Het is dweilen met de kraan open”, aldus een schapenhouder uit Hippolytushoef. “ik heb al 30 schapen verloren en het eind is nog niet in zicht. Buiten het leed voor de dieren is er ook een behoorlijke financiële strop. Als ik merk dat een schaap besmet is dan bel ik gelijk de veearts zodat hij het dier kan laten inslapen. Zo hoeft hij/zij niet verder te lijden. Niet alleen schapen lijden eronder maar ook de rammen. Buiten de kosten voor de veerarts moet het dier ook worden opgehaald door een destructiebedrijf. Jaren geleden heerste ook een virus maar niet zo heftig als in deze mate. Hopelijk vinden ze snel een vaccin zodat ze kunnen worden ingeënt”.
Een andere schapenhouder die zijn dieren op de Stroeërdijk heeft lopen ondervindt helemaal geen last van de knut. “Elke week komt hier de veearts en er zijn geen gevallen bekend. Misschien komt het doordat het hier veel waait en krijgt de knut dan geen kans om zich op of in de schapen te nestelen”.
Kinderboerderij ‘Het Galjoen’ uit Wieringerwerf meldde eerder al dat er een Herdwickschaap aan het virus was overleden. Nu blijkt ook één van de geiten ernstig ziek te zijn. Een ander schaap heeft het ternauwernood overleeft.
Volgens voorzitter Wim Mostert van LTO afdeling Hollands kroon speelt het niet alleen bij schapen maar ondervinden ook bijvoorbeeld koeien er last van.
Zelf heeft hij enkele koeien die besmet zijn met het virus. “Ze zijn loom, hebben een rooie neus en eten ook slechter. We behandelen ze met een koortswerend middel en dat helpt in de meeste gevallen wel. Voor zover ik weet zijn hier in Hollands Kroon (gelukkig) weinig slachtoffers onder de koeien. Het is mij wel bekend dat er een pink (jonge koe) aan is overleden en dat is eigenlijk wel bijzonder”.
Of de knut tot nog meer slachtoffers gaat maken hangt grotendeels van het weer af. De mug gedijd het beste bij mooi weer en een temperatuur van ongeveer 14 á 15 graden.
Er is op dit moment nog geen vaccin tegen dit type blauwtong. De overheid onderzoekt de mogelijkheden om zo snel mogelijk een vaccin beschikbaar te hebben.