Den Helder

1,1 miljoen kubieke meter zand voor strand Julianadorp

Julianadorp – Rijkswaterstaat start met de voorbereidingen voor het opspuiten van het strand tussen Julianadorp en Den Helder. De strandsuppletie start naar verwachting op 15 december aanstaande. Door het aanbrengen van ruim 1,1 miljoen kubieke meter zand op het strand houden ze de kustlijn van Julianadorp op zijn plaats. De kop van Noord-Holland blijft zo goed beschermd tegen de zee. De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer twaalf weken.

De aannemer is 1 december begonnen met het aanvoeren van het materieel, zoals pijpleidingen en bulldozers. Vervolgens brengt een baggerschip het zand aan op het strand tussen strandslag Julianadorp en Huisduinen over een lengte van circa 5 kilometer. Het schip zuigt het benodigde zand 10 km uit de kust op van de zeebodem en perst het vervolgens via een pijpleiding naar het strand. Bulldozers verdelen het zand over het strand en de wind zorgt voor de verdere verstuiving in het kustgebied. Een deel komt terecht in de duinen. Zo wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats.

De werkzaamheden gaan dag en nacht, 7 dagen per week door. Tijdens de werkzaamheden blijven het strand en de zee toegankelijk voor bezoekers. Het deel van het strand waar wordt gewerkt, is afgezet en verboden gebied vanwege het gevaar van drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden van minimaal 300 meter.

Waterveiligheid
Het garanderen van de kustveiligheid van Nederland is een van de belangrijkste taken van Rijkswaterstaat en de waterschappen. Nederland mag niet kleiner worden en de Nederlandse kust moet meegroeien met de zeespiegelstijging. Daarom onderhoudt Rijkswaterstaat regelmatig de kust door zand vanuit zee op of vlak voor de kust aan te brengen.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20), ik was studente aan het Mediacollege in Amsterdam en liep enige tijd stage bij Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button