Den HelderVideo

NA 117 jaar echt het einde voor Nypels Mannenmode (video)

Den Helder – Ruim honderdzeventien jaar lang kwamen mannen uit Den Helder en omstreken bij kledingzaak Nypels in de Spoorstraat. Tot nu, want op zaterdagmiddag 4 december sloot eigenaar Herman Nijpels voor de laatste keer de deuren. Voor zijn vrouw Lidy en hemzelf begint nu een welverdiend pensioen. Nieuwediepers die een nieuw pak nodig hebben moeten nu helaas een stuk verder reizen. Er is in Den Helder geen vergelijkbare modezaak meer te vinden.

Klanten vinden het jammer dat de winkel straks niet meer bestaat, maar gunnen het stel een mooi pensioen. Vaste klant Klaas Bijl kwam op de laatste dag nog langs om een pak te halen. “Nypels is een begrip in Den Helder”, vertelt hij. “Het is eigenlijk synoniem aan de stad. Ik ga de winkel enorm missen, omdat je verder niets anders hebt, nu moet ik naar Schagen of zo.” Ann Baard kwam al in de winkel toen de vader van Nijpels nog eigenaar was: “Ik ga vooral de service missen, het was altijd heel prettig om in deze winkel te komen. Ik vind het echt jammer.”

In de jaren dat Herman en zijn vrouw de winkel bestierden is er veel veranderd. De binnenstad is een voetgangersgebied geworden. Volgens Nijpels zijn ook de klanten veranderd: “Tegenwoordig zijn mensen mondiger. Niet dat ze vroeger alles klakkeloos van me aannamen, maar er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden, dus mensen weten ook meer.”

De winkel is door drie generaties Nijpels gerund. “We zijn vrij groot geworden in het maken van marinekleding”, vertelt Nijpels. “Boven de winkel was een groot atelier waar de uniformen gemaakt werden.” Nijpels heeft nog wel een advies voor jonge ondernemers die een kledingzaak willen beginnen: “Blijf je eigen weg volgen, maar houd je ogen open en durf met de tijd mee te gaan. En hard werken, dat moet je wel kunnen.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. langzaam verdwijnen al dit soort oude zaken, de nieuwe inwoners houden hier niet van namelijk, die lopen liever in dure bling bling sportkleding

Back to top button
%d bloggers liken dit: