Hollands KroonPolitiek

Portret van een raadslid: Petra Borst

In deze serie interviews spreken wij iedere zaterdag met een ander gemeenteraadslid. In dit deel: Petra Borst van VVD Hollands Kroon

Advertentie:

Petra Borst woont al haar hele leven in Nieuwe Niedorp. Daar bezoek ik haar dan ook. Ik rij eerst even verkeerd, maar uiteindelijk vind ik haar huis in een klein hofje, een beetje verstopt van de weg. Het is slecht weer, koud met regen en wind. Dus ik ben blij als we binnen aan de eettafel gaan zitten met een kop koffie. De kat ligt op de stoel naast me langs de kachel te slapen, lekker warm. We hebben het over het huis en vallen spontaan in een gesprek over de woningmarkt.

In de woning achter de Leijerdijk woont Petra nu al zo’n 25 jaar, vanaf toen het huis gebouwd is. Zij en haar man zijn de eerste bewoners en hun kinderen zijn hier opgegroeid. Zoals gedurende je leven je gezinssituatie verandert, zo verandert ook je woonbehoefte mee. Voorwaarde daarvoor is alleen wel dat er ook woningen beschikbaar zijn. Petra ziet dat het voor haar kinderen al een stuk lastiger is om iets voor zichzelf te gaan vinden in de buurt. Ze wordt wel blij van alle lopende en toekomstige bouwprojecten. De samensmelting van Nieuwe Niedorp en Winkel lijkt al bijna een feit. Dat is geen doel op zich hoor, maar de woningbouw is wel noodzakelijk.

In je dorp blijven
Om het iets makkelijker te maken voor jongeren komt er vanaf volgend jaar een starterslening in Hollands Kroon. Daarmee kunnen inwoners die hun eerste huis gaan kopen binnen de gemeente een extra lening krijgen bovenop hun hypotheek. “We hebben dat voorstel nog niet in de raad gehad, maar we hebben er wel al op aangedrongen en er is nu een voorstel van het college, dus dat is mooi. Vroeger had je ‘premie-A woningen’, eigenlijk gaan we weer een beetje terug naar dat systeem. Het zou ook goed zijn om een soort norm in te stellen voor het aantal woningen dat naar huidige bewoners van de gemeente gaat. Dan geef je jongeren ook een goede kans om in hun eigen dorp te blijven.”

Personeelszaken
Daar weet Petra alles van, in je eigen dorp blijven: “Ik ben hier geboren en ik heb hier ook de lagere school gedaan, mijn ouders ook. Nadat ik de Middelbare Economische en Administratieve Opleiding heb gedaan en ben ik eerst bij de Rabobank gaan werken. Toen ik zwanger werd in 1993 en onze dochter werd geboren kon ik voor 40 uur per week terugkomen bij de Rabobank, of ik mocht vertrekken. Er was toen geen mogelijkheid tot parttime werken. Nou die keuze was snel gemaakt, want ik wilde geen 40 uur werken met een kindje. Er was ook geen kinderopvang toen, dus ben ik vertrokken. Later kwam ik bij Spaansen terecht, hier in Winkel. Toen heb ik nog de Hogere Economische en Administratieve Opleiding gedaan. Bij Spaansen deed ik in eerste instantie de administratie, maar later mocht ik daar de afdeling personeelszaken opzetten. Dat hadden ze toen nog helemaal niet bij Spaansen. Ik heb dat voorgesteld aan de directeur en die vond het een goed idee.”

In dat vakgebied, personeelszaken, is Petra toen verder gegaan. Dat was eigenlijk meteen positief. Mij leek personeelszaken altijd leuk omdat je dan sollicitatiegesprekken mag voeren. Lekker praten en mensen beoordelen. Dat was voor Petra eigenlijk haar minst favoriete onderdeel van het werk: “Ja dat is eens in de zoveel tijd heel leuk om te doen hoor, maar niet de hele dag. Soms weet je ook na een paar minuten als dat iemand het niet gaat worden bijvoorbeeld. Dan denk je toch: Snel door naar de volgende.” Petra lacht: “Je stelt natuurlijk ook vaak dezelfde vragen aan mensen, het is wel een vermoeiend proces.” Na een jaar of 15 is Petra weggegaan bij Spaansen en is ze hetzelfde gaan doen voor Pall Medistad in Medemblik, het opzetten van een afdeling personeelszaken. “Dat was een heel leuk bedrijf en groeide heel hard toen ik er was. Ik ben daar ook manager geweest. Na een tijdje werd het te groot voor mij. Ik hou toch meer van wat kleinere bedrijven, wat behapbaarder. Dat heb ik eigenlijk ook bij politiek.”

Lokale politiek
Zo is de provinciale politiek of de landelijke politiek ook eigenlijk niets voor haar, vertelt Petra. Ze volgt het wel, maar ze zou niet zelf actief willen zijn op landelijk niveau. “Het is wel belangrijk om kennis daarvan op te doen, en ik heb lijntjes met de provincie en te Tweede Kamer als het nodig is, maar ik zet me liever in hier lokaal voor de gemeenschap.” Petra zat dan ook eerst in de dorpsraad van Nieuwe Niedorp, maar bedacht dat ze via de politiek misschien meer in zou kunnen brengen. Vanaf 2015 is ze daarom fractievergaderingen van de VVD gaan bijwonen, waarna ze in 2018 gevraagd werd om op de kieslijst te staan.

“Ik was nieuwsgierig hoe dat ging in de politiek en die fractievergaderingen zijn er maandelijks, juist ook voor mensen die nieuwsgierig zijn. De eerste paar vergaderingen heb ik vooral geluisterd maar na een keer of drie merkte ik dat ik ook wilde meepraten over onderwerpen die ik interessant vond. In eerste instantie ben ik nog in het bestuur van de partij gekomen, de plek van penningmeester kwam vrij. Daar moest ik mee stoppen toen ik op de kieslijst kwam, dat is zo volgens de regels van de VVD. In 2018 kwam ik dus meteen in de raad.” De keuze voor de VVD was meteen duidelijk. Dat is landelijk ook de partij van Petra. Eigen verantwoordelijkheid en vrijheid zijn de termen die ze noemt om haar keuze uit te leggen: “Wel mensen op weg helpen, maar niet pappen en nathouden.”

Sociaal domein
De onderwerpen waardoor Petra uiteindelijk toch de stap heeft gezet om politiek actief te worden lopen best uiteen. Ze noemt de omgevingswet en dan ook echt de juridische aspecten, maar ook de zorg, het sociaal domein. Dat is op dit moment ook haar portefeuille binnen de fractie. “Daar zit je dan als HR-specialiste”, lacht Petra. “Bij aanvang wist ik er echt nog niet veel over, het sociaal domein. Dat was helemaal nieuw. Ik heb toen contact gezocht met Mary van Gent, de wethouder. Die heeft me heel veel informatie gestuurd over hoe zij tot de keuze zijn gekomen om voor Incluzio te gaan. Dat heb ik allemaal gelezen en toen begon ik wel een beeld te krijgen.”

“Het is heel complex, dus toen had ik eigenlijk nog steeds geen heel goed beeld over de zorg. Dat heeft echt wel een jaar of anderhalf gekost. Dan ga je ook pas zien waar wij als gemeente nu werkelijk invloed op hebben. Wij hebben helemaal geen invloed op de gecertificeerde instellingen, we mogen alleen betalen eigenlijk. Je kunt eigenlijk weinig sturen.” Met die conclusie ging Petra binnen de raad aan de slag om toch te komen tot bepaalde handvatten, onder andere in samenwerking met de ChristenUnie. “Zij stelden eigenlijk dezelfde vragen als wij, dus toen hebben we gezamenlijk een motie geschreven. Toen zijn we gaan zoeken bij de VNG en andere organisaties voor nuttige stuurcijfers, zaken waarop we die zorg kunnen gaan beoordelen. Ik ben er uiteindelijk wel heel trots op dat dat gelukt is.”

22 kernen
In veel opzichten is Hollands Kroon best een bijzondere gemeente. Het zorgverhaal is vooruitstrevend, maar ook fundamentele zaken als de ligging en de demografische samenstelling. Het feit dat er geen echt centrum is bijvoorbeeld: “Ik vind de keuze om een gemeente met 22 kernen te hebben eigenlijk wel een goede keuze. Je ziet het in Schagen gebeuren: Wat er in Tuitjenhorn of Sint Maarten of Warmenhuizen ook gebeurt: Alles is gericht op Schagen. Ik denk dat we bij een fusie met Schagen ook niet de voorzieningen hadden kunnen houden die we nu hebben. Zoals zwembad de Rijd bijvoorbeeld en De Wirg. Er is nu weer flink geïnvesteerd, maar misschien hadden ze dan wel gezegd: Ga maar in Schagen zwemmen. En Schagen is prachtig hoor, daar niet van. Maar op deze manier zijn we sterker voor onze inwoners. We blijven steeds opzoek naar hoe we in alle kernen dingen kunnen doen.”

Ik twijfel daar soms aan, omdat iedereen maar blijft zeggen dat iemand uit Anna Paulowna echt niet weet wat er speelt in Nieuwe Niedorp, en andersom. Mensen uit Westerland kunnen Winkel waarschijnlijk nog net op de kaart aanwijzen. Dat klopt volgens Petra, maar de gemeente is overal actief aanwezig en ook de raad zorgt ervoor dat zij op de hoogte is: “Je hebt raadsleden die overal vandaan komen. Niet eens alleen vanuit mijn eigen partij, maar ook vanuit bijvoorbeeld Onafhankelijk Hollands Kroon. Daar zit dan iemand uit Hippolytushoef in en die vertelt heus wel wat er daar speelt.” Daarnaast is er nog iets anders aan de hand volgens Petra. Dorpsbewoners kunnen zich goed inleven in elkaars levenswereld: “Dat ‘dorpse’ hebben we allemaal, dus ik snap de sentimenten heel goed. Alles dat in Hippolytushoef gebeurt zou hier ook zo kunnen gebeuren.”

Het blijft natuurlijk wel een uitdaging om up-to-date te blijven met alles wat er in de dorpen gebeurt. Signalering en contact met de inwoners is dus belangrijk. “Waar ik me nu bijvoorbeeld wel zorgen over maakt, en daar ga ik ook nog vragen over stellen, dat is de staat van de Dorpsstraat hier in Nieuwe Niedorp. Die klinkers zijn echt wel aan vervanging toe. Na 25 tot 30 jaar moet je die eigenlijk vernieuwen, dat is al veel langer terug. Dat is een uitdaging hoor, alles eruit halen en er weer inleggen.” Mijn idee om het gewoon te asfalteren wordt door Petra met gelach ontvangen: “Dan zondert Nieuwe Niedorp zich af van de rest van de gemeente denk ik, dan slaan ze palen en hekken om het dorp heen.” Die ‘feeling’ die Petra met de dorpen heeft heb ik overduidelijk niet.

Verkiesbaar
Gelukkig maar dan dat ik niet in de politiek zit in plaats van Petra. En er is goed nieuws: Ze wil graag nog vier jaar door. De kieslijst van de VVD wordt spoedig openbaar gemaakt, maar Petra weet zelf al op welke plek ze komt: “We hebben zaterdag ledenvergadering gehad en inmiddels ben ik ben al akkoord gegaan met mijn plek op de lijst. Ik neem aan dat het niet meer verandert opeens”, lacht Petra. Over haar deelname was geen twijfel: “Ik vind het echt ontzettend leuk. Je leert ook enorm veel en je mag overal over meepraten.” Veel van de huidige fractie is weer terug te vinden op de lijst, maar er zullen ook een aantal nieuwe namen voorkomen. Het vertrek van wethouder Theo Meskers en de keuze voor een nieuwe lijsttrekker begrijpt Petra, in het licht van de publieke opinie: “Ik ben zeker niet ontevreden geweest over Theo, maar het doet wel iets met de VVD. Een nieuw gezicht op de eerste plek is op dit moment dan misschien beter voor de partij.”

“Het wordt hoe dan ook afwachten. Ik ben ook benieuwd wat de landelijke politiek voor invloed heeft op de uitslag hier.” Ik durf zelf te voorspellen dat we Petra in ieder geval nog vier jaar gaan terug zien in de raad. Zo niet dan blijft ze zich vast op andere manieren maatschappelijk inzetten, zoals nu ook het geval: “Ik ben ook secretaris bij Stichting Muziek Opmeer, daarmee verzorgen we muziekonderwijs op de scholen daar in de gemeente. Daarnaast ben ik penningmeester bij het 4 mei comité, daar organiseren we de jaarlijkse herdenking. Ik zit ook in het bestuur bij het Thuishuis in Winkel.” Allemaal bestuursfuncties dus, Petra blijft bezig: “Ik doe toch graag dingen die een beetje zinvol zijn, daar ben ik altijd naar opzoek.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button