Den Helder

Vrijwilligers Veilig Verkeer gaan fietsers attenderen op verlichting

Advertentie:

Den Helder/Julianadorp – Vrijwilligers van Veilig Verkeer gaan in de week van 4 december in Den Helder en Julianadorp fietsers attenderen op deugdelijke fietsverlichting. De vrijwilligers doen dit op verschillende locaties tijdens de ochtendspits.

Het is de schrik van elke weggebruiker: iemand op een onverlichte fiets die plotseling als een schim uit de duisternis opdoemt en zijn pad kruist. Het is ook de angst van menig fietser dat hij te laat wordt opgemerkt door een medeweggebruiker.

Vaak turen automobilisten door een veel te klein gaatje van de dichtgevroren voorruit, omdat zij bij vertrek onvoldoende tijd hebben uitgetrokken om de ruiten van de auto volledig schoon te krabben. Slecht zicht, het ontbreken van goede verlichting in combinatie met ongunstige weersomstandigheden, zoals neerslag en mist, vormen een gevaarlijke mix die het risico op ongevallen enorm doen toenemen. Een goede zichtbaarheid kan verkeersslachtoffers en daarmee enorm veel leed voorkomen.

Van levensbelang
Juist in dit jaargetijde, is een goede fietsverlichting letterlijk van levensbelang. Toch gaan er, elke dag weer, talloze fietsers, automobilisten en andere weggebruikers slecht voorbereid de weg op. Zij zijn zich nog steeds onvoldoende bewust van de enorme gevaren waaraan zij zich blootstellen.

Met medewerking van de leerkrachten komen vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland ook naar de scholen om de fietsverlichting van de leerlingen te checken. Fietsers zijn de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Het aantal dodelijke ongevallen in deze categorie verkeersdeelnemers loopt nog steeds op. “Het zijn jongeren en overwegend scholieren die de gevaren van een slechte zichtbaarheid ernstig onderschatten”, stelt Koos van Beveren van Veilig Verkeer Nederland. “VVN roept ook de ouders op hier veel meer aandacht aan te besteden. Vooral in deze donker dagen is een goede voorbereiding, alertheid en oplettendheid in het verkeer absoluut cruciaal!”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button