Hollands Kroon

Ondanks vuurwerkverbod toch veel schade

Hollands Kroon – Ondanks het algehele vuurwerkverbod is er toch voor een flink bedrag vernield/opgeblazen door vuurwerk in Hollands Kroon. Het gaat volgens de gemeente zeker om een bedrag van € 10.000,- en daarmee helaas vergelijkbaar met andere jaren. Deze kosten zijn voor materiële schade en loonkosten. In tegenstelling tot andere jaren zijn er veel Fixi meldingen gemaakt over overlast. Vooral over harde knallen van illegaal vuurwerk.

De wrange ‘oogst’ van meldingen uit het hele gebied van Hollands Kroon over vuurwerkschade bestaat op dit moment uit vernielingen aan onder meer:

Drie keer een hondenpoepbak
Negen keer een prullenbak
Negen keer een verkeersbord
Twee keer een bankje
Een keer een straatkolk

‘Bijzondere objecten’ dit jaar waren een grote koelkast langs de Noorderdijkweg en een mobiel toilet van de firma Boels in het Dijkgatbos. Deze werden totaal vernield door zwaar vuurwerk. Ook is er een gezonde boom vernield aan het Zuider Lelybospad in Wieringerwerf. Hier is eerst een groot gat in de stam geboord en daarna een zwaar stuk vuurwerk ingezet en afgestoken. Deze boom moet gekapt worden. De herplant kost zo’n € 700,-. In Breezand is een speelhuisje bij de Tulpenstraat uitgetest met vuurwerk. Hiermee is de hele bodem kapot. Vervanging kost € 400,-.

Latere schade
Het bedrag van € 10.000,- kan hoger uitpakken omdat er weken, zelfs maanden later nog meldingen kunnen binnenkomen die te wijten zijn aan het afsteken van vuurwerk. Bijvoorbeeld door straatkolken die zijn opgeblazen. Op het eerste oog is daar niets aan te zien. Pas na hevige regenval spoelt het zand in de kapotte onderbak en zakt het straatwerk (sink-hole) eromheen weg.

De meldingen van vuurwerkschade komen binnen via de Fixi-app onder het kopje ‘vuurwerkschade’. Schades kunnen nog steeds doorgegeven worden, via de Fixi-app en telefonisch via telefoonnummer 088-321 5000. De schade wordt zo snel mogelijk gerepareerd

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button