Circulair ondernemen in Noord-Holland Noord

Noordkop – Het is de week van de circulaire economie. Allerlei initiatieven op circulair vlak krijgen tussen 3 en 7 februari extra aandacht in ons land. Hoe zit dat met Noord-Holland Noord en waar liggen de kansen?

Circulair is een term die je steeds vaker hoort, maar wat betekent dit nou eigenlijk? Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter Rabobank Kop van Noord-Holland zei hierover: “bij een circulaire economie gaat het erom dat spullen en materialen maximaal worden hergebruikt. We zien steeds meer bedrijven bij het productontwerp en in de bedrijfsvoering aandacht besteden aan het terugwinnen en efficiënt gebruiken van grondstoffen en materialen. Reststoffen worden als waardevolle stof opnieuw ingezet, zo worden steeds meer producten gerepareerd, we recyclen meer en we gebruiken reststoffen als input voor nieuwe producten.”

De Rabobank heeft samen met KPMG onderzocht waar de kansen op circulair gebied in Noord-Holland Noord liggen. “Landelijk zien we veel circulaire hoofdstromingen in plastic, textiel, industrie en bouw. In de Noordkop zien we dat met name terug in de bouw. Desondanks ligt er in de zorgsector en in de horeca genoeg potentie om met dit thema aan de slag te gaan.”

Vernieuwing economie
In de komende jaren zal circulair ondernemen een steeds grotere rol krijgen in de vernieuwing van de Nederlandse economie. Een aantal bedrijven in de regio is koploper en druk bezig met nieuwe, circulaire businessmodellen. Zo zijn bedrijven als Biesheuvel Knoflook, Fa. P. Muntjewerf en Co en Teeuwen en Zonen bv de samenwerking aangegaan. Biesheuvel knoflook is één van de 23 deelnemers van de Rabo Circulair ondernemen Challenge, die Rabobank samen met KPMG en provincie Noord-Holland Noord organiseert.

Mobiele versie afsluiten