
Anna Paulowna – De Rekenkamer van Hollands Kroon heeft een kritisch rapport van adviesbureau Drijver en Partners gepubliceerd over het gemeentelijk accommodatiebeleid. Hierin worden belangrijke verbeterpunten genoemd op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid, financiële haalbaarheid en participatie. Het college van burgemeester en wethouders erkent de kritiek en belooft aanpassingen.
De Rekenkamer concludeert dat de gemeente stappen zet op het gebied van duurzaamheid, maar dat de doelen duidelijker moeten. Beleidsdoelen zijn nu niet altijd specifiek en meetbaar geformuleerd, waardoor het lastig is om te bepalen of genomen maatregelen effectief zijn. Ook adviseert de Rekenkamer om gebruik te maken van levenscyclusanalyses (LCA), zodat beter inzichtelijk wordt welke materialen en maatregelen op de lange termijn duurzaam en kostenefficiënt zijn.
Het college zegt in de bestuurlijke reactie dat zij deze aanbevelingen overneemt. In het nieuwe Programma Duurzaamheid zal worden gewerkt met SMART-C geformuleerde doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden en Consistent). Daarnaast wordt onderzocht hoe levenscyclusanalyses kunnen worden toegepast op gemeentelijke accommodaties. Ook wijst het college op de ‘Lening Toekomstbestendig Maatschappelijk Vastgoed’, waarmee verenigingen en organisaties tegen 0 procent rente hun accommodaties duurzamer kunnen maken.
Toegankelijkheid, actieplan in de maak
De toegankelijkheid van accommodaties is een belangrijk aandachtspunt in het rapport. De Rekenkamer stelt dat de gemeente haar beleid concreter moet maken, zodat het duidelijk is welke stappen worden gezet om gebouwen toegankelijker te maken voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een beperking.
Het college erkent dat er verbeteringen nodig zijn. In 2025 wordt de Lokale Inclusie Agenda (LIA) herzien. In deze aangepaste versie worden acties omgezet in SMART-C doelen. Zo moet beter worden gewaarborgd dat gemeentelijke accommodaties toegankelijker worden en dat de gemeente voldoet aan wettelijke verplichtingen.
Financiële haalbaarheid
Volgens de Rekenkamer heeft de gemeente haar financiële modellen voor gemeentelijke accommodaties goed op orde, maar ontbreekt dit inzicht bij accommodaties die niet in eigendom van de gemeente zijn. Er wordt aanbevolen om een toetsingskader op te stellen voor groot onderhoud en renovatie, contractuele afspraken te baseren op actuele cijfers en een register op te stellen van al het maatschappelijk vastgoed.
Het college onderschrijft deze aanbevelingen en stelt dat een register met alle relevante financiële afspraken noodzakelijk is. Tegelijkertijd benadrukt het college dat groot onderhoud en renovatie van niet-gemeentelijke accommodaties de verantwoordelijkheid blijft van de eigenaren.
Veranderende behoeften
De Rekenkamer adviseert om een bestuurlijk kader op te stellen dat rekening houdt met trends zoals demografische veranderingen en de veranderende behoefte aan accommodaties. Dit zou ervoor moeten zorgen dat accommodaties flexibel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.
Het college is het hiermee eens en wil in de toekomst meer aandacht besteden aan het inspelen op maatschappelijke veranderingen. Tegelijkertijd stelt het college dat niet alle ontwikkelingen vooraf te voorspellen zijn en dat het beleid ook flexibel moet blijven voor onverwachte situaties.
Binnen- versus buitenaccommodaties
De Rekenkamer adviseert om een nulmeting uit te voeren om te bepalen hoeveel accommodaties er precies nodig zijn. Hiermee kan het huidige aanbod beter worden afgestemd op de feitelijke vraag.
Het college erkent ook hier het belang van een dergelijke meting, maar waarschuwt dat de uitkomsten niet altijd volledig kunnen zijn. Het wil verenigingen en stichtingen goed betrekken bij dit proces om te voorkomen dat een dergelijke meting leidt tot ongewenste of eenzijdige beleidsbeslissingen.
Conclusie
Volgens de Rekenkamer is het participatiebeleid van de gemeente nog niet transparant genoeg. Er moet duidelijker worden gecommuniceerd over hoe inwoners en organisaties kunnen meedenken en wat er met hun input gebeurt. Het college zegt het belang van participatie te onderschrijven en wil beter communiceren over inspraakmogelijkheden.
Het rapport van de Rekenkamer bevat al met al stevige aanbevelingen voor het verbeteren van het accommodatiebeleid. Het college neemt in haar reactie veel van deze aanbevelingen over en werkt inmiddels aan een herijking van het accommodatiebeleid. De komende jaren zal moeten blijken of deze plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd en of het accommodatiebeleid van Hollands Kroon meer toekomstbestendig wordt gemaakt.
Op dinsdag 4 maart is er in de Cultuurschuur in Wieringerwerf een openbare beeldvormende vergadering van de gemeenteraad, waarin een eerste opzet van het college voor een herijking van het huidige accommodatiebeleid besproken zal worden.