
Den Helder – De haven van Den Helder staat voor een belangrijke uitdaging door de snelle groei van windenergie op zee. Om de toekomstige windparken goed te kunnen onderhouden, moet de haven flink uitbreiden en nieuwe voorzieningen bouwen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV.
In 2023 heeft Royal HaskoningDHV in opdracht van de North Seas Energy Cooperation (NSEC) een uitgebreide studie uitgevoerd naar de benodigde havenruimte voor de realisatie van de offshore windambities van negen Noordzeelanden. De uitkomsten waren: er is ruim driehonderd hectare extra havenruimte nodig is om de doelstelling van driehonderd Gigawatt aan energieopwekking op zee te kunnen realiseren. Deze bevindingen leidden tot aanvullend onderzoek naar de benodigde extra ruimte in de civiele haven van Den Helder.
Uitkomsten onderzoek
De belangrijkste conclusie uit dat onderzoek is dat de haven van Den Helder een onmisbare schakel is bij de productie en onderhoud van offshore windparken op de Noordzee. Daarmee is Den Helder verantwoordelijk voor een groot deel van de energievoorziening voor Nederland. Om in de toekomst de bijdrage aan de energievoorziening te kunnen blijven leveren is een verdubbeling van het aantal ligplaatsen voor service verlenende schepen voor offshore energie nodig.
Daarnaast moet tussen de 20.000 en 60.000 vierkante meter extra ruimte voor kantoren en opslag worden gerealiseerd. Hierdoor kunnen tussen de drie- en vierhonderd extra scheepsbewegingen worden gefaciliteerd in 2050. Tenslotte moet de haven van Den Helder een uitbreiding van ligplaatsen mogelijk maken zodat de haven van 0,7 Gigawatt windenergie kan doorgroeien naar 11,8 Megawatt binnen 10 jaar tot 33 Gigawatt in 2050. Al deze acties leveren een toename van werkgelegenheid op van minimaal 3300 FTE. Royal HaskoningDHV adviseert om op korte termijn een gedetailleerd plan op te stellen voor de uitbreiding van de capaciteit van de haven van Den Helder.
Onderzoeksrapport overhandigd
Voor Kees Turnhout, algemeen directeur van Port of Den Helder, is het belang van de haven duidelijk: “Uit het rapport wordt duidelijk dat de haven van Den Helder te maken heeft met de enorme groei van windenergie op de Noordzee. Om de toekomstige windparken op zee te kunnen onderhouden zullen we met het Maritiem Cluster de komende jaren investeren in een verdubbeling van het aantal offshore ligplaatsen. Tevens staan investeringen op stapel voor walstroomaansluitingen en een forse uitbreiding van logistieke faciliteiten. Daarmee spelen we in op de aanbevelingen van het rapport.”
Het onderzoeksrapport werd op donderdag 30 januari 2025 door Turnhout overhandigd aan havenwethouder Fotigui Camara. “Deze studie bevestigt wat wij al langer zien: de vraag naar ruimte en capaciteit in onze haven zal de komende jaren sterk toenemen. Dit biedt kansen voor werkgelegenheid, innovatie en duurzame groei. Alleen met de juiste faciliteiten en infrastructuur kunnen we de ambities voor duurzame energie waarmaken. Het investeren in havencapaciteit is niet alleen een noodzaak, maar ook een kans voor Den Helder om effectief bij te dragen aan de energietransitie”, reageert de wethouder.
Wie gaat die enorme investering betalen ?
Het zou erg goed zijn als we in onze gemeente meer havenfaciliteiten krijgen. Echter is het jammer dat dit slechts weer een onderzoek is naar een klein deel van de haven.
Onlangs is de veerhaven van de Teso al ter spraken gekomen. En we kunnen wachten op de volgende partij die gebruikt maakt van de haven, nl de Marine.
Er zijn kansen genoeg, alleen is de vraag of alle kansen ook benut gaan worden. Want in het verleden hebben we al veel mogelijkheden verloren aan andere zeehavens.
Waar zij toch de ambitieuze plannen gebleven, die de gemeenteraad ergens in 2010 of 2011 kregen gepresenteerd? Een plan die de Noord-Oost variant op de haven werd genoemd. Waarbij de civiele haven, maar ook de marinehaven flink zou uitbreiden. Waarbij ook de vaardiepte zou worden aangepast voor de steeds groter wordende schepen. En de Teso zou naar de oostzijde worden verplaats, zodat de vakantiegangers niet meer door onze stad hoefde te rijden.
Het was 15 jaar geleden mischien een te ambitieus plan. In een tijd waar defensie flink moest bezuinigen, en Nederland net uit een financiële crisis kwam. Dat zal ongetwijfeld de reden zijn geweest dat de gemeenteraad van de een op andere dag niets meer hoorde over de plannen van de zeehaven.
Maar de wereld is inmiddels veranderd. Defensie moet de komende jaren groeien vanwege de oorlogsdreigingen in de wereld en afspraken binnen de Navo. Ook krijgen we steeds meer activiteit op zee.
Het wordt mischien eens tijd om de oude plannen uit 2010/2011 er weer eens bij te pakken. En de haven direct goed aan te pakken, door alle gebruikers van de haven mee te nemen naar de toekomst.
Laten we die oude plannen van de haven eens tegen het licht houden van deze tijd. Mischien is het nu wel tijd om deze plannen, (deels) te gaan realiseren. Want het wiel voor de haven is al uitgevonden, en hoeft mischien alleen bijgeschaafd te worden naar deze tijd.
In de plannen van 2010/2011 werd de uitbreiding vanwege defensie financieel onderbouwt met geld van de Rijksoverheid, en een klein deel van de financiering zou ten lasten komen van de gemeente.
Ja, iedere investering kost geld. Maar sommige investeringen verdienen zicht makkelijk terug. Nog buiten de investeringen die voor het Rijk zijn (defensie).
Alleen zou Port Of Den Helder weer terug moeten worden ondergebracht naar de gemeente. Want bij zulke hoge investeringen, moet je als gemeente zelf de regie kunnen houden.
Kooijhaven 2.0 ….. er is ruimte zat, de schepen liggen nog niet 3 dik zoals vroeger met de vissersvloot, oorlogsdreigingen eerdaags over, Trump regelt dat wel ff 😉 laat ze eerst de bouwput binnenstad maar eens afmaken voordat er weer mooie dromen bij komen
Iemand heeft weer eens een bureau ingehuurd om de eigen wens als onderzoeks resultaat te presenteren. De windmolens op zee zijn machines die armoede voor mens en milieu creëren.