Internationale Vrouwendag: 10 vragen aan burgemeester Rian Van Dam

“Ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan de positie van de vrouw”

Hollands Kroon – Het is komende zondag (8 maart) Internationale Vrouwendag. Tegenwoordig is het een viering, maar ooit begon deze dag met een staking van vrouwelijke fabrieksarbeiders die streden voor betere arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Dat was 8 maart 1908 in New York. Het begrip vrouwenemancipatie was geboren.

In Nederland werd Internationale Vrouwendag 12 maart 1912 voor het eerst gevierd, maar niet massaal. Pas in de jaren ’60, toen de vrouwenemancipatie echt op gang kwam, won ook de viering op 8 maart aan bekendheid. Ruim een eeuw later is er nog steeds ruimte voor verbetering van de positie van de vrouw. Wereldwijd, maar ook in Nederland bestaan nog altijd verschillen tussen vrouwen en mannen. Een gesprek met vrouw en burgemeester Rian van Dam, die in haar eigen gemeente een viering van Internationale Vrouwendag bijwoont.

1) Vindt u de viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart belangrijk en zo ja, waarom?
“Ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan de positie van de vrouw. Internationale vrouwendag is daar een mooi voorbeeld van. De positie van de vrouw is zelfs in Nederland niet altijd gelijk aan de man. In de medische wetenschap bijvoorbeeld is het mannenlichaam nog altijd in vele onderzoeken leidend, terwijl er vele significante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Nu pas komt daar een beetje verandering in, bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten.”

“De positie op de arbeidsmarkt is sterk verbeterd, maar nog altijd zijn er verschillen die niet nodig zijn. Het quotum bij de toezichthouders ben ik zeer voor, nu nog in de bestuurskamers. Diversiteit is belangrijk en een toegevoegde waarde in zichzelf; de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek is ook in Hollands Kroon onder de maat (4 van de 29 raadsleden). Landelijk stijgt het aantal vrouwelijke burgemeesters, maar het is nog geen 30 procent. Dan kan en moet beter.”

2) Het thema dit jaar is Vrijheid. Vindt u dat vrouwen in Nederland in alle vrijheid kunnen leven?
“In principe kunnen alle vrouwen en meisjes in vrijheid leven. Soms is het zo dat de individuele situatie, thuis of in de familie, beperkingen met zich meebrengt. Uitwassen, zoals mensenhandel, prostitutie, loverboys, uithuwelijking, huiselijk geweld, stalking, verkrachting: daar zijn vrouwen wel vaak het slachtoffer van. In opvolging en importantie komt soms wel eens ongelijkheid om de hoek kijken. Nemen we het wel serieus genoeg? De #MeToo-beweging maakte dat wel pijnlijk duidelijk.”

3) Was burgemeester uw droombaan als jong meisje?
“Als jong meisje had ik het burgemeesterschap niet op mijn verlanglijstje staan, maar ik kan mij eerlijk gezegd niet meer goed voor de geest halen wat dan wel.”

4) Welke vrouw is de belangrijkste in uw leven en wat heeft zij u meegegeven?
“Er is niet echt een belangrijkste vrouw, maar ik kan wel geïnspireerd raken. Zo’n persoon is Gerdi Verbeet; voormalig voorzitter Tweede Kamer. Zij kan op een heel mooie manier moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Scherp, maar ook met humor en altijd in verbinding blijven.”

5) Welk voordeel brengt het vrouw-zijn als burgemeester van Hollands Kroon met zich mee?
“Geen voordeel, maar ook geen nadeel.”

6) Wat wilt u in uw eigen gemeente voor meisjes en/of vrouwen verbeteren?
“Ik zou het mooi vinden als meer vrouwen en meisjes meedoen in de gemeentepolitiek en er na de volgende verkiezingen meer vrouwen in de raad zitten.”

7) Welke vrouw in Hollands Kroon bewondert u en waarom?
“Ik heb respect voor al die vrouwen en uiteraard ook mannen, die in hun gemeenschap een rol pakken, in het bestuur zitten van een vereniging, stichting, et cetera.”

8) Als u voor 24 uur in de huid van een andere vrouw mag kruipen, wie zou dit zijn en waarom?
“Khadija Arib. Ik zou wel willen ervaren hoe het voorzitterschap van de Tweede Kamer is.”

9) Wie zou in aanmerking kunnen komen om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te kunnen worden?
“Daar heb ik eerlijk gezegd geen mening over.”

10) Wat gaat u zelf doen op Internationale Vrouwendag?
“Ik ben aanwezig bij de viering op 8 maart in de Cultuurschuur in Wieringerwerf.”

Mobiele versie afsluiten