Den HelderJeugd

Open dag Linie College een succes

Adverentie

Den Helder – De open dag op het Linie College was woensdagmiddag een succes. Op de open dag waren ontzettend veel enthousiaste leerlingen, zowel die al op het Linie College zitten als die naar het Linie College willen. “De sfeer voelt nu al superleuk en ik kijk er naar uit om hier naar school te mogen, ik heb nu al vriendjes gemaakt”, vertelt een meisje (12) die naar het Linie College wil.

Het Linie College is een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs aan Zeer Moeilijk Lerende Kinderen van 12 tot 20 jaar. De leerlingen die de school bezoeken, moeten een toelaatbaarheidsverklaring hebben vanuit het Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland. Het Linie College wil leerlingen zo geïntegreerd en zelfstandig mogelijk voorbereiden op een plaats in de samenleving op het gebied van een passende arbeidsplaats, wonen, vrijetijdsbestedingen en burgerschap. De school beschikt over theorielokalen, leerling werkplaatsen voor de vakken Groen & Dier, Techniek, Horeca en Detailhandel, een personeelsruimte en diverse praktijklokalen.

Praktijkvakken
“In fase 1 krijgen leerlingen alle praktijkvakken, zodat ze de sfeer kunnen proeven van de praktijk. Zo hebben de leerlingen een basis voor hun toekomst. Op het moment dat een leerling aangeeft dat hij of zij een vak helemaal niet ziet zitten kunnen we natuurlijk wel het vak laten vallen en zorgen dat de leerlingen doen wat ze echt leuk vinden”, vertelt coördinator Britta Kloos van het Linie College.

Bij horeca leren de leerlingen diverse taarten, cakes en muffins bakken. Ook leren ze belegde broodjes, salades en geheel verzorgde lunches maken. “Het is echt superleuk dat wij hier vaak in de keuken aan de slag mogen. Ik zelf hou erg van koken en op school kan dit dan eindelijk ook met hulp van de docenten”, vertelt een van de leerlingen. Ook is het mogelijk om het eten op diverse locaties te laten bezorgen.

Lokalen
Er is een verzorgingsruimte gecreëerd voor leerlingen met een meervoudige beperking. “Je hebt hier ook een kamer waar we tot rust kunnen komen als het ons allemaal even te veel wordt. In deze kamer kunnen we ontspannen en even liggen.” Een van de docenten licht toe: “Deze kamer is gebaseerd op het prikkelen van je zintuigen, zo kan je aan verschillende dingen voelen, je hoort muziek, ruiken en zien. Dit is erg belangrijk voor sommige moeilijk lerende kinderen. Hierdoor kunnen ze weer rustig worden of gewoon even relaxen.”

Verder heeft de school een aantal nevenruimtes voor logopedie, het zorgteam, de stagebegeleiding, de administratie, het management en er is een gemeenschappelijke ruimte. Het Linie College heeft ook een ruim schoolplein en het beschikt sinds schooljaar 2019-2010 over een Arbeidstrainingscentrum in het centrum van Den Helder. Hier komt ook een winkel, waar de school door leerlingen handgemaakte producten gaan verkopen.

Bij de open dag konden bezoekers ook al een kijkje nemen bij de handgemaakte producten van de leerlingen. “Als ik hier naar school ga lijkt het mij vooral erg leuk deze spullen ook te maken en ik hoop dan dat heel erg veel mensen ze mooi vinden en willen kopen”, vertelt Luuk, die waarschijnlijk naar het Linie College gaat.

Klaarmaken voor stage
Om vast te stellen of de leerlingen stagerijp zijn, wordt een stage-assessment Siabo afgenomen. In februari wordt bij alle leerlingen van de brugklas deze test afgenomen. Op het Linie College heb je verschillende soorten stages (Interne stage, Externe stage en groepsstage), dit ligt per leerling verschillend. Er wordt op school natuurlijk niet alleen in de klas lesgegeven, er worden ook vooral praktijklessen gegeven. Die worden gegeven in daarvoor toegeruste lokalen, maar ook buiten in de schooltuin. Ook leren leerlingen kaarsen gieten, dieren te verzorgen en zagen, timmeren en zelf een fiets te repareren, verschillende sporten, tekenen en schilderen, muziek maken en nog veel meer.

Voor zeer moeilijk lerende jongeren en meervoudig gehandicapte kinderen is een startkwalificatie niet altijd haalbaar. Zij mogen een programma op hun eigen niveau doorlopen en zijn daarom vrijgesteld van de kwalificatieplicht. Het Linie College moet wettelijk de leerling uitschrijven op de laatste schooldag van het jaar waarin ze de leerling 20 jaar is geworden. Het moment van het beëindigen van de schoolloopbaan tussen 16 en 20 jaar is afhankelijk van het toekomstperspectief van de leerling. De school adviseert de ouders en leerling hierbij.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button