Den Helder Suns maakt geen fout

Den Helder – Basketbal Academie Limburg streed donderdagavond in Den Helder voor de laatste kans op deelname aan de Elite A. Den Helder Suns kon een overwinning ook wel gebruiken. In het eerste kwart nam Den Helder al meteen afstand: 32-20. Die nadelige marge kwam Basketbal Academie Limburg niet meer te boven. De Suns wisten uiteindelijk de winst te pakken met 90-74.

In het eerste kwart was het namens Den Helder Tom Koopman die onder meer met twee assists van Stan van den Elzen de eerste zeven Helderse punten op het scorebord noteerde. Weert kon tot 7-5 aanhaken, halverwege waren de bezoekers al ‘gedubbeld’ bij 18-9 met een lay-up van Ben Kovac. Den Helder liep uit naar 32-20 na de eerste tien minuten, maar verloor center Dyon Halman die in een botsing een scheurtje in zijn lip opliep. Deze werd na de wedstrijd gehecht in het plaatselijke ziekenhuis.

In de tweede tien minuten kwam de opgebouwde voorsprong niet in gevaar. Het tempo in de wedstrijd bleef onverminderd hoog. Heel even leken de Suns te verzwakken, toen Neil Masnic helemaal vrij vanachter de driepuntslijn raak mocht schieten (42-32). Van den Elzen dunkte de 50-34 ruststand op het bord.

Comfortabele voorsprong
Na de rust hadden de mannen Masnic en Roel van Overbeek (twee driepunters) andere plannen en gaven zich vooralsnog niet gewonnen. De marge bleef tien punten: 54-44. Met driepunters van Van den Elzen, Mickey Kolhorn en Boyd van de Vuurst de Vries liep Den Helder uit naar een comfortabele voorsprong bij het eindsignaal van het derde kwart: 68-55.

Sterkhouder Van de Vuurst de Vries, die normaal veel minuten maakt, had wat last van zijn knie en miste het grootste gedeelte van het laatste kwart. Halverwege, met nog steeds tien punten voorsprong voor de Suns, betrad hij weer het veld. Zijn teamgenoten hadden de riante voorsprong weten te behouden, maar toch was het Van de Vuurst de Vries die de wedstrijd twee minuten voor tijd met een driepunter definitief op slot gooide: 86-70. De resterende tijd kwamen de bezoekers uit Weert er niet meer aan te pas en met een dunk in de slotseconden van Kovac had Den Helder, in het kader van plaatsing in de Elite A, twee hele belangrijke punten bijgeschreven: 90-74. Coach Radenko Varagic na afloop: Den Helder heeft verdiend gewonnen, wij waren niet goed genoeg vandaag.