Noord-Holland

Sylvana Simons krijgt Ribbius Peletier-penning 2021

Noord Holland – De Ribbius Peletier-penning gaat dit jaar naar de Noord-Hollandse politica Sylvana Simons. Sylvana Simons was gemeenteraadslid in Amsterdam en ze heeft de partij BIJ1 opgericht.

Juryvoorzitter Sybilla Dekker: “De jury is van oordeel dat Sylvana Simons een onderscheiding verdient omdat zij een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt. De bewustwording waar zij aan bijdraagt is belangrijk. Want de verharding van het politieke debat die we de afgelopen jaren zien, kan vrouwen afschrikken om deel te nemen aan de politiek.”

De uitreikingbijeenkomst is tussen 16.00 – 16.45 uur live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl. Ook is een speech van Vida Asare onderdeel van het programma. Zij durft haar ambitie om president van Ghana te worden hardop uit te spreken.

39 kandidaten
Iedereen kon een Noord-Hollandse kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletier-penning. De jury is op zoek gegaan naar een vrouw die deze onderscheiding verdient vanwege haar inzet voor meer vrouwen in de politiek of omdat zij als politica een inspirerend voorbeeld is voor anderen. De jury heeft een keuze gemaakt uit de 39 kandidaten die aangemeld zijn. De jury bestaat uit voorzitter en voormalig minister Sybilla M. Dekker, Rina van Rooij (oud-Statenlid), Manja van der Weit (Winnaar Ribbius Peletier-penning 2020), Elske Doets (Zakenvrouw van het jaar 2017) en dr. Liza Mügge (Hoofddocent politicologie Universiteit van Amsterdam).

De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om 5 jaar lang een onderscheiding uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier. Zij was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten. Devika Partiman kreeg de penning in 2019 vanwege ‘Stem op een vrouw’. Vorig jaar kreeg gemeenteraadslid Manja van der Weit de onderscheiding voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’.

Meer informatie: https://www.noord-holland.nl/Bestuur/Provinciale_Staten/Ribbius_Peletier_penning

Toon meer

Laura Konkelaar

Dit bericht is geplaatst door Laura Konkelaar. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Laura richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via laura@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Ik zou het op prijs stellen als Sylvana Simons zich voor de vrouwenrechten zou inzetten waar het nodig is, in Arabische landen onder andere waar vrouwen werkelijk onderdrukt worden en minder waard zijn dan een hond. Tevens heb ik haar nooit horen of zien opkomen tegen racisme van de blanke burgers in steden zoals Rotterdam, Den Haag en andere randsteden. Komt u alstublieft ook niet weer aan met uw treurige slavernij verhaal. Lees u eerst eens in over de Barbarijse slavenhandel. Dat waren wederom de Arabieren en er waren veel meer van onze voorouders tot slaaf gemaakt in die tijd dan uw soortgenoten. Hetzelfde geldt voor de Romeinse slavenhandel, daar zaten ook niet veel negers tussen. En excuses voor obs koloniale verleden? Door dat verleden heeft u het nu zo goed in dit prachtige land. Wij willen toch ook geen excuses voor wat ons is aangedaan? Mevrouw Simons, draagt u die penning maar met veel trots. De meeste weldenkende mensen weten wel beter.

Back to top button
%d bloggers liken dit: