Defensie

Extra vliegverkeer rond De Kooy op zondag

Den Helder – Twee marineschepen vertrekken zondag vanuit Den Helder om deel te nemen aan oefeningen en opdrachten in de komende weken en maanden. Ook helikopters en militairen van het Defensie Helikopter Commando zijn hierbij betrokken. Om zondag te kunnen vertrekken, zullen de helikopters en bemanningen zowel vanaf maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder als vanaf vliegbasis Gilze-Rijen zich voegen bij betreffende schepen. Daarvoor is een korte openstelling in de ochtend noodzakelijk. Het is dus mogelijk dat omwonenden voor korte duur helikoptergeluiden horen en vliegbewegingen waarnemen.

“We oefenen en werken samen met NAVO bondgenoten om ervoor te zorgen dat de NAVO klaar is om resoluut te reageren op elke dreiging, vanuit elke richting”, zo laat Defensie weten. “Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën vertrekt aanstaande zondag uit Den Helder. Het marineschip sluit zich de komende vier maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO. Minister Kajsa Ollongren zwaait de ca. 190 bemanningsleden uit. Eerder op de ochtend vertrekt ook Zr.Ms. Rotterdam richting Noorwegen.”

De SNMG1 is hoofdzakelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en de Baltische Zee. Het vlootverband bestaat uit marineschepen van verschillende NAVO-bondgenoten. De schepen nemen deel aan diverse grote oefeningen zoals Cold Response nabij Noorwegen om de onderlinge samenwerking te versterken. Bovenal zijn ze 24/7 beschikbaar voor opdrachten uit het NAVO hoofdkwartier.

Commando
Zr.Ms. De Zeven Provinciën is uitgerust met een maritieme NH90-gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Het marineschip neemt het multipurpose-fregat Zr.Ms. Van Amstel over, dat momenteel deel uitmaakt van SNMG1. Nederland voert heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. Momenteel is dat in handen van de Nederlandse commandeur Ad van de Sande.

Eerder op de ochtend vertrekt zondag ook Zr.Ms. Rotterdam. Het amfibisch transportschip met circa 275 militairen aan boord neemt eveneens deel aan de grote oefening Cold Response. Het schip is uitgerust met twee Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando en landingsvaartuigen van het Korps Mariniers. Zr.Ms. Rotterdam maakt ook deel uit van de reactiemacht van de NAVO. Het schip staat op een iets langere reactietijd dan Zr.Ms. De Zeven Provinciën.

De Kooy
Maandag tot en met donderdag is er een verruimde openstelling tot uiterlijk 00:00 uur voor maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder, in verband met oefeningen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: