Recensie

The Batman (recensie)

In 1939 verscheen Batman voor het eerst in het stripboek Detective Comics #27. Tekenaar Bobe Kane bedacht de vleermuisman en samen met schrijver Bill Finger staan ze aan de wieg van een lange reeks verhalen.

Grote bekendheid kreeg Batman toen Adam West in 1966 de misdaadbestrijder in de kleurige televisieserie speelde. Prima product voor de toen net ingevoerde kleurentelevisie. Ook in de bioscoop zijn meerdere versies geweest. Mannen als Michael Keaton, Van Kilmer, George Clooney Christian Bale en en Ben Affleck hebben een lekkere boterham verdiend met het spelen van Batman. Nu is het dan de beurt aan Robert Pattinson, die zijn bekendheid vooral te danken heeft aan zijn vampier-rol Edward Cullen in de Twilight filmreeks. Regisseur Matt Reeves (Planet of the Apes) schreef samen met Peter Graig het scenario.

Gotham City
Zoals altijd is het weer donker in Gotham City. We zien een groep met witgeschilderde gezichten in de metro een man volgen. Als ze op het punt staan het slachtoffer te mishandelen horen we zware stappen en verschijnt de imposante figuur van de wreker Batman (Pattinson). Natuurlijk rekent hij even af met de groep.

Hij verplaatst zich op een motor. In de lucht zien we een wat rommelig Batman teken. Batman meldt zich bij politiecommissaris James Gordon (Wright). De vleermuisman ligt duidelijk niet lekker bij de politie, maar Gordon vertrouwt hem alles toe dat mogelijk kan helpen bij het oplossen van misdaden. In de stad worden hooggeplaatste politieke figuren door een seriemoordenaar op afschuwelijke wijze vermoord en telkens is er een briefje met een raadsel voor Batman achtergebleven.

Catwoman
Tijdens zijn zoektocht kruist hij de weg met Selina Kyle, die de misdaad bestrijdt als Catwoman. Ze krijgen te maken met The Penguin (Farell) en Maffiabaas Carmine Falcone (Tururro). Wat weten die twee? Falcone weet Bruce Wayne in vertwijfeling te brengen als hij een geheim uit het verleden vertelt. Steun en toeverlaat voor Bruce Wayne is natuurlijk de butler Alfred (Serkis). Hij is als een soort vader altijd bereid om advies te geven. Wanneer Bruce in zijn privéleven geraakt wordt, is hij in alle staten om de raadselachtige misdaden op te lossen en is de jacht geopend.

De Batman liefhebber ziet met Robert Pattinson een gevoelige man die sterk beïnvloed is door gebeurtenissen uit zijn jeugd. Als actieheld is hij goed geslaagd en weet hij te imponeren. Als Bruce Wayne is hij breekbaar en dat contrast is bij Pattinson in goede handen. Zoë Kravitz (Mad Max) is Selina Kyle die zich als animeermeisje prachtig presenteert. Zodra zij zich als Catwoman met de motor in de straten van Gotham City begeeft is ze een lenige vechtmachine. Complimenten voor Colin Farell die, bijna onherkenbaar, de figuur van The Penguin gestalte weet te geven. Prachtig om te zien hoe hij lijkt op een Penguin.

Andy Serkis (Gullum in The Lord of the ring) speelt de sympathieke Alfred. Een vleermuis is natuurlijk een nachtdier. Het bestrijden van de misdaad door Batman vindt dan ook steevast in de nachten plaats. Dat betekent dat de film altijd in het donker speelt, wat voor de toeschouwer niet altijd even makkelijk te volgen is. Goed acteerwerk, prima acties , maar vooral ook de ondersteunde muziek maken het een lekkere film die wel iets korter had mogen zijn. Toch is deze bijna drie uur durende film een aanrader die aan het eind van de aftiteling weer een opening houdt voor een vervolg.

Regie: Matt Reeves
Met: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro, Andy Serkis,
Kijkwijzer:12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button