Uitgaan

Toon Dohmen in Triade over het Louvre

Adverentie

Den Helder – De Alliance Française Den Helder organiseert een lezing. De spreker van de avond is Toon Dohmen (1971). Vertaler, stripkenner en mediawetenschapper Toon Dohmen verzorgt een avondvullende lezing in het Frans over Marc-Antoine Mathieus boek in relatie tot de geschiedenis en culturele betekenis van het grootste museum ter wereld, het Louvre, en die van la bande dessinée. Geïllustreerd met pakkende beelden. Een boeiende avond voor nieuwsgierige lezers, kunstliefhebbers en historisch geïnteresseerden en voor alle liefhebbers van de Franse cultuur.

Wat is de kracht van het Louvre? Waarom is bijna iedereen er wel eens geweest? Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van Les sous-sols du Révolu (De krochten van het Vourlé), een stripboek van Marc-Antoine Mathieu over het Louvre. Een bijzondere blik op zestig eeuwen beeldcultuur, van heel klassiek tot heel hedendaags. “In ieder opzicht een fantastisch verhaal (…) de negende kunst in perfectie,” schreef de VPRO Gids.

Vraagtekens en dubbele bodems
De krochten van het Vourlé is een ingenieus stripverhaal over de vorm en betekenis van het Louvre. Een speelse en tot nadenken stemmende ‘inspectie’ van het museum, vol cultuurfilosofische vraagtekens en dubbele bodems van het soort waar M.C. Escher, Jorge Luis Borges en Franz Kafka (de grote inspirators van Mathieu) zich absoluut niet voor zouden schamen. Marc-Antoine Mathieu (1959) is een gelauwerd Frans stripmaker, bekend van onder anderen zijn sterk filosofisch getinte stripreeks Julius-Corentin Acquefacques (M.C. van Esk in het Nederlands). Van deze reeks zijn inmiddels twee delen in het Nederlands vertaald, een derde vertaling staat voor medio dit jaar op stapel. Mathieu zal begin juni 2022 ook te gast zijn tijdens de Stripdagen Haarlem. En van 25 februari tot 11 september toont het Stripmuseum Brussel de expositie Strips uit het Louvre.

De lezing vindt plaats op vrijdag 11 maart en begint om 19:45 uur. Belangstellenden zijn welkom in de Jos Postzaal bij Triade Middenweg 2. Leden van de Alliance hebben vrije toegang. Niet leden € 5,00.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button