Den HelderNoord-HollandPolitiek

CDA staatssecretaris Van Rij op bezoek in Den Helder (video)

Advertentie:

Den Helder – Staatssecretaris Marnix van Rij van het CDA bezocht zondagmiddag het FUNdament in Den Helder. Ook provinciaal lijsttrekker Dennis Heijnen, Europarlementariër Tom Berendsen en Tweede Kamerlid Harmen Krul waren aanwezig. Kandidaat Statenlid en beoogd raadslid Jane Lobles had hen uitgenodigd om in het kader van de aankomende Statenverkiezingen eens een kijkje te komen nemen naar een aantal Helderse projecten op het gebied van duurzaamheid, energiearmoede en energietransitie. Van Rij zei onder indruk te zijn van het initiatief met de Energiecoaches.

De CDA staatssecretaris is binnen het kabinet verantwoordelijk voor het dossier Fiscaliteit en Belastingdienst. Met het Financieel Fit team en het FUNdament proberen de gemeente en haar maatschappelijke partners op informele wijze inwoners te helpen met besparen en budgetteren. Volgens Van Rij is het een idee dat het kabinet zeker kan steunen, maar juist het feit dat de medewerkers zo dicht bij de mensen staan is naar zijn idee de reden van het succes. Wel zou de landelijke politiek meer ruimte kunnen bieden voor dergelijke initiatieven. De onderminister ziet bij de belastingdienst ook positieve ontwikkelingen: Het contact met de bevolking wordt volgens hem steeds beter.

De energiecoaches, die bij mensen met een laag inkomen over de vloer komen om hen te helpen met verduurzamen, zijn misschien wel het beste voorbeeld van hoe dicht bij de inwoners staan kan helpen. Twee van de coaches gaven een korte presentatie aan de staatssecretaris en de andere CDA prominenten. Volgens hen zijn mensen bang geworden. Bang om de verwarming aan te zetten, maar ook bang voor organisaties en bedrijven die beweren hen te kunnen helpen. De energiecoaches bellen gewoon aan, zijn benaderbaar en daardoor lukt het ze ook om bij de mensen binnen te komen. Ze helpen ze verduurzamen, met nieuwe lampen en radiatorfolie, maar wijzen ze ook op regelingen waar ze wellicht gebruik van kunnen maken.

Provinciale CDA wil ’tafels bieden’
Dennis Heijnen, lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen, ziet heil in de energiecoaches: “Wij van het CDA noemen dit ‘de kracht van de samenleving’. Je ziet in verschillende gemeenten in Noord-Holland dergelijke initiatieven. In Hilversum waren wij bijvoorbeeld laatst bij het Leger des Heils in de ‘Warme Huiskamer’.” Of het CDA extra geld wil geven aan gemeenten om dit soort projecten op te starten laat Heijnen nog even in het midden: “Geld is maar één aspect. Het gaat ook om het delen van kennis. Wat in Den Helder zo mooi is, is dat alle partijen hier om tafel zitten: De gemeente, de inwoners en de woningbouw bijvoorbeeld. Als provincie kunnen wij die tafels bieden.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

2 reacties

  1. Van Rij. Waarom lopen nu de rillingen over mijn rug wanneer ik die naam lees en met toenemende verbazing naar de foto hierboven kijk? Is het misschien het foute´werkbezoek´ jasje, een outfit die zo vreselijk vloekt bij zijn normaliter toch zo secretariële en uiterst degelijke uitstraling (en vrijwel zeker ook bij zijn werkelijke persoonlijkheid) of is het wellicht de op die plek ongepaste strenge Calvijnse en dus immer zuinige oogopslag die weer niet past bij een vriendelijk werkbezoek? Nee, het zal de recente onheuse behandeling van vele onschuldige Nederlandse spaarders wel zijn. Zoiets vergeet je namelijk als volstrekt onschuldige en goedwillende spaarder de rest van je leven niet meer. Dat iemand die de organisatie vertegenwoordigt die via een dwaling vele jaren lang haar evenzo zuinige medeburgers ´afroomde´, gewoon omdat het kon en dus niet (volgens de rechter) omdat het juist was, en dat diezelfde persoon vervolgens na zijn aanstelling tot staatssecretaris tot nu toe gewoon te schlemielig was om daarvoor de enige juiste toezegging te doen en in feite dus gewoon ronduit de verantwoordelijkheid voor een aperte en pertinente organisatorische misslag te aanvaarden. Nee, daar past geen strenge blik bij. Volgens Van Rij is trouwens, zo blijkt uit dit stuk, de ´financieel fit´ organisatie van de gemeente een succes omdat de gemeente zo dicht bij de mensen staat. Ik raad Van Rij aan om voortaan de woorden te zoeken die passen bij zijn eigen ´werkwijze´ op het ministerie. Financieel fit worden doe je namelijk onder andere door spaarzaam te leven…

    1. Ik ben het volstrekt met u eens: die man deugt niet! En zijn kledingkeuze evenmin: dat jasje vloekt met zijn pastorale voorkomen…. En dat hij de spaarders in de kou laat staan, tja, het is maar weer eens bewezen dat de politiek en zijn bedrijvers niet te vertrouwen zijn. En dat geldt ook voor de rechterlijke macht, want die verzuimde uit te spreken dat alle spaarders gecompenseerd dienden te worden en niet alleen degenen die bezwaar hadden aangetekend.

Wellicht ook interessant

Back to top button