Cultuur/NatuurSchagen

Livius cursus: de archeologie van Israël

Advertentie:

Schagen – In een cursus “De archeologie van Israël” bij Livius onderwijs in Schagen kunnen geïnteresseerden leren over opgravingen en onderzoek in de regio rond het land. Docent is Jona Lendering. Hij studeerde geschiedenis in Leiden en oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Lendering nam deel aan verschillende opgravingen en is auteur van een dozijn boeken en was medeoprichter van Livius. Hij vertelt enthousiast over geschiedenis, religie, cultuur en literatuur, maar legt ook uit hoe onderzoekers tot hun inzichten zijn gekomen. Daarnaast onderhoudt de organisatie Livius een grote, internationale website op het gebied van de oude geschiedenis: Livius.org.

Archeologie en de Bijbel
In de cursus onderzoekt Lendering de vraag in hoeverre antieke teksten de archeologie verder kunnen helpen, maar ook of archeologische vondsten kunnen helpen teksten te begrijpen. Bij de bestudering van het oude Israël spelen deze vragen voor oudheidkundigen vaak een nadrukkelijke rol. Dat maakt de archeologie van deze regio zo interessant, aldus de organisatie. Ooit heette het vak “Bijbelse archeologie” en was het doel “het gelijk van de Bijbel” op te graven. In de regio van Israël/Palestina, Libanon, Syrië en Jordanië groef men, zoals men het toen zei, “met de Bijbel in de ene hand en de spade in de ander”. Andere onderzoekers meenden dat de Bijbel moest worden gezien als een overwegend literair-religieus product, waarvan de waarheid zich niet archeologisch liet bevestigen.

Rijksmuseum voor Oudheden Leiden
In vier ochtenden behandelt de docent diverse teksten en opgravingen uit het Nabije Oosten, zoals die in Megiddo, Ugarit, Byblos, Jeruzalem en Masada. In de tentoonstelling “Byblos” in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, nog tot 12 maart 2023, zijn veel zaken die in de cursus aan de orde komen te bewonderen.

De cursus wordt gehouden aan de Nieuwe Nes, Schoenmakerspad 1, 1741XM in Schagen, op donderdagochtend 23, 30 maart en 6 en 13 april 2023 van 10 tot 12 uur en kost € 120.

Inschrijven kan op de pagina Livius.nl.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button