MaritiemNoord-Holland

Drone-controles ILT en Kustwacht leveren diverse overtredingen containerschepen op

Advertentie:

Noord-Holland – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Kustwacht hebben in 2022 met drones 44 varende containerschepen gecontroleerd op het vastzetten van de lading. Die controles leverden op elf schepen overtredingen op. Hierbij ging het om het niet of onjuist vastmaken van containers, het zogeheten ‘sjorren’.

ILT-directeur Karin Visser is zeer te spreken over deze ‘nieuwe’ manier van controles. “Het inzetten van drones is zeer effectief. Het biedt ons de mogelijkheid om overtredingen te constateren, terwijl het containerschip blijft varen. De bemanning wordt dan niet gestoord in hun werk en wij kunnen op deze manier gerichte controles uitvoeren. In 2021 zijn we met een pilot gestart en die bleek succesvol, daarom hebben we in 2022 weer gebruik gemaakt van drones.”

Inspecteurs van de ILT zijn bij dertien schepen daadwerkelijk aan boord gegaan, nadat eerder met de drone op 21 schepen mogelijke tekortkomingen waren geconstateerd. Op elf van die dertien schepen werden overtredingen vastgesteld. Daar zagen zij bijvoorbeeld dat de containers niet goed waren vastgesjord of bleek bijvoorbeeld de ladingcomputer een niet goedgekeurde rekenmodule te bevatten of niet overeen te komen met het zogenaamde Cargo Securing Manual. Acht schepen konden niet worden gecontroleerd aangezien zij al weer uit de haven waren vertrokken of waren doorgevaren. De ILT vaart bij de controles een aantal dagen mee aan boord van schepen van de Kustwacht voor het maken van foto’s.

Drones
Plaatsvervangend Hoofd Operaties Kustwacht, Jan Christiaanse: “De Kustwacht is erg blij met de samenwerking tussen het Aero-sensing droneteam van de ILT en de Kustwacht. De toch al op zee aanwezige Emergency Response Towing Vessels (ERTV’s) van de Kustwacht kunnen prima als platform dienen voor drones zoals die van ILT. Daarmee wordt het toezicht op zee op een effectieve en efficiënte manier ingevuld.”
Drones

De ILT maakt bij de controles van de containerschepen gebruik van drones. Onder die drones hangen kleine camera’s die vanuit de lucht voorbijvarende containerschepen fotograferen. Die foto’s kunnen van dichtbij en op een veilige manier gemaakt worden. Inzet van een helikopter is daardoor niet meer nodig. In 2023 gaat de ILT door met de controle van containerschepen met drones.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button