Den Helder

Gratis tandartsbehandelingen voor bezoekers van Leger des Heils in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Bezoekers en of cliënten van het Leger des Heils met gebitsproblemen krijgen op vrijdag 22 maart een gratis mondzorgbehandeling in de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld. De tandartspraktijk op wielen staat die dag op de grote parkeerplaats bij de Vismarkt.

Vrijwillige mondzorgprofessionals zullen 22 maart veertien bezoekers en/of cliënten via het Leger des Heils behandelen voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist normaal gesproken te duur is. “Sinds Mondzorg voor volwassenen niet meer wordt vergoed, gaan ongeveer anderhalf miljoen Nederlandse mensen niet of nauwelijks naar de tandarts”, vertelt Caroline van Wingaarden van Dokters van de Wereld.

“De gevolgen zijn verschrikkelijk, want er zijn ontzettend veel mensen die rondlopen met ontstekingen en ernstige pijn. Daarom trekken we het hele land door met onze Karavaan”. Eén van de bezoekers van de Buurthuiskamer is Michel. Hij heeft er mede voor gezorgd dat Dokters van de Wereld Den Helder aandoet met de Mondzorgkaravaan. Vanuit eigen ervaring weet hij hoe het is om geen aanspraak te kunnen maken op medische hulp.

Uitstel
Kapitein Ton Mostert van het Leger des Heils geeft aan dat met name mondzorg vaak uitgesteld wordt als het gaat om de eigen fysieke gezondheid. “Een normaal bezoek aan een huisarts is vaak al niet (financieel) mogelijk, laat staan een bezoek aan de tandarts. Dit leidt vaak tot grote ontstekingen en daardoor een toename van de behandelkosten die daaruit voortkomen.” Naast een eerste behandeling is er ook aandacht voor preventie. Een mondhygiëniste zal deze dag voorlichting geven en poetsinstructies. Want ook voor de mondzorg geldt ‘voorkomen is beter dan genezen’. Iedereen is vrijdag de 22e maart van harte welkom bij deze voorlichting.

De gebitsproblemen van de mensen die op vrijdag 22 maart tijdens de Mondzorgkaravaan behandeld worden zijn zo groot, dat er meestal vervolgbehandelingen nodig zijn. “Daarom zoekt Dokters van de Wereld vooraf lokale tandartsen en mondhygiënisten die na onze komst gratis behandelingen willen uitvoeren. Dat is hard nodig!”, zegt Van Wingaarden. “We zijn in gesprek met een aantal praktijken en hopen dat een aantal tandartsen en mondhygiënisten zich aansluiten bij het Compassie Netwerk van Dokters van de Wereld in Den Helder.”

Gevolgen zijn groot
De gevolgen van verwaarloosde mondzorg zijn groot, gaat Van Wingaarden verder: “Mensen leven met enorme pijn, zonderen zich af en kunnen niet meer werken. Uit onderzoek blijkt dat verwaarloosde mondzorg onze maatschappij elk jaar meer dan drie miljard euro kost. Het is maatschappelijk goedkoper als de tandarts weer terug in het basispakket van de verzekering komt. Tot die tijd blijven wij aandacht vragen voor al die mensen met gebitsproblemen en doen we wat we kunnen met onze vrijwillige mondzorgprofessionals.”  Meer dan 294.000 mensen tekenden de petitie van Dokters van de Wereld: https://doktersvandewereld.org/campagnes/mondzorg-in-het-basispakket.

Bezoekers en belangstellenden zijn van harte welkom om op vrijdag 22 maart bij de mondzorgkaravaan langs te lopen. In het korpsgebouw aan de Vismarkt 22 wordt er voorlichting gegeven en staat de koffie en thee klaar. Tevens is er ruimte voor gespreksvoering en andere soorten van voorlichting. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button