Politiek

Behoorlijk Bestuur ziet gevaren in privatisering deel Probedrijven

Advertentie:

Den Helder – Probedrijven wordt mogelijk deels geprivatiseerd. De fractie van Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp vreest dat gemeenten daardoor buitenspel worden gezet en wil weten welke garanties er zijn dat Probedrijven haar sociale taken uit blijft voeren. Raadslid Sjoerd Oudijk heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het Helderse college.

Probedrijven is een sociaal gedreven onderneming en biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende onderdelen, waaronder Progroen & Milieu, Proverpakken & Ontwikkelen, Probezorgt, en Promail & Print. Probedrijven werkt nauw samen met de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Deze samenwerking is formeel vastgelegd in de Gemeenschappelijke Regeling Gesubsidieerde Arbeid Kop van Noord-Holland (GRGA). Dat betekent dat de gemeenten gezamenlijk aandeelhouder zijn van Probedrijven.

Probedrijven heeft voorgesteld om van een aantal onderdelen BV’s te maken, zodat een bezuinigingsdoelstelling van de gemeenten kan worden gehaald. Het gaat om Progroen & Milieu en Probezorgt. Door deze aanpassing profiteren de gemeenten van een structurele besparing, omdat de financiering geleidelijk verschuift van volledige gemeentelijke bijdragen naar een model waarbij reguliere bedrijfsopbrengsten en loonkostensubsidies de kosten dekken. Hierdoor wordt een besparing gerealiseerd die oploopt tot € 1,75 miljoen in 2029.

Gevaren
Sjoerd Oudijk ziet echter gevaren in de privatisering van onderdelen van Probedrijven. Hij vreest dat de marktwerking doorslaat en de gemeente buitenspel wordt gezet. “Hoe verandert de zeggenschap van de gemeente over het sociale karakter van de werkplekken bij de omzetting van Probedrijven naar BV’s? Welke garanties zijn er dat de sociale doelstellingen gewaarborgd blijven? Hoe blijft de gemeente daar een actieve rol in spelen? Welke afspraken of controlemechanismen worden hiervoor vastgelegd?”, vraagt Oudijk aan het college van Den Helder.

Ook maakt Oudijk zich zorgen over de doelgroep die Probedrijven bedient, namelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Zij kunnen als financieel minder aantrekkelijk worden beschouwd binnen een commerciële BV-structuur. Of er wordt van hen verwacht volwaardig te presteren met een hoge werkdruk en ziekmeldingen als gevolg”, aldus Oudijk. Hij wil weten hoe de gemeente dat denkt te voorkomen.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

6 reacties

  1. U heeft gelijk meneer Oudijk om hier vragen over te stellen! Ervaringen elders hebben bewezen dat de zwakkeren na verloop van tijd bij de gemeente voor bijstand op de stoep komen te staan. Elke keer hetzelfde liedje!

    1. Dat is vaak wel het eindresultaat van iets dergelijks. We laten de sociale werkplaats de eigen broek ophouden en concurreren in de markt om vervolgens te concluderen dat dat niet lukte en er nu X mensen extra in de WW/bijstand terechtkomen wat eigenlijk alleen maar meer geld kost. Die mensen zijn vaak niet of nauwelijks bemiddeldbaar voor werk in een “normale baan”. Daarom zaten ze waar ze zaten.

      Dit is een voorstel van een clubje wat alleen naar de eigen belangen heeft gekeken en die nu probeert te verkopen als “een bezuiniging voor de gemeenten”. Dat de gemeente dat geld op een ander gebied op termijn gewoon weer kwijt gaat zijn aan uitkeringen etc., dat is niet hun probleem.

  2. We hebben gezien wat privatisering teweeg kan brengen en niet alleen t goede, maar ga er maar vanuit dat dit de doodssteek is voor pro bedrijf.
    Het gaat dan om tijd en geld en de mens is minder belangrijk.
    Er wordt alleen gekeken aar bezuiniging dan kan de wethouder zich weer op de borst slaan, heb ik toch mooi gefikst die bezuiniging…..

  3. Eindelijk brengt BB iets waar ik het mee eens kan zijn. (dat gebeurd niet vaak)

    Zonder de steun van de gemeenten, zal probedrijven geen lang bestaan hebben. En dan gaat het waarschijnlijk meer kosten om het boven water te houden.
    Waar uiteindelijk de medewerkers die er werken het slachtoffer van worden. Ze hebben vaak dit werk en de begeleiding die er bij zit nodig.
    Veel mensen kan je helaas niet binnen een regulier bedrijf kwijt. Daarom is het goed dat probedrijven er is.

    Dat het geld kost.. Ja, maar het zal als deze mensen allemaal op straat komen te staan nog veel meer kosten.
    Die 1,75 miljoen is echt een schijntje..

    Google eens op: Licom < ook een maatschappelijke onderneming dit ten onderging door dat gemeente stopte ondersteuning.

  4. Ik hoop dat ze wakker worden ,is al jaren zo ,dat sociale kan je echt achterwegen laten hoor ,gaat over de hoofden van de me sen hern

  5. Zo gaat t zo vaak. In eerste instantie een goed initiatief. Tot er lui zijn die zien dat eraan verdient kan worden

Wellicht ook interessant

Back to top button