
Winkel – Een drukbezochte bijeenkomst over internetoplichting in Café Beentjes te Winkel. Onder leiding van wijkagent Bas Dirkmaat werd het onderwerp woensdagochtend grondig besproken, waarbij de aanwezigen bewust werden gemaakt van de gevaren en gevolgen van online fraude.
Het initiatief “Effe buurten” is opgericht door Gea Breebaart, Louise van Langen en Anneke Molenaar. Ze organiseren bijeenkomsten waarbij buurtbewoners met elkaar kunnen praten, elkaar kunnen ontmoeten en zich bewust kunnen worden van belangrijke maatschappelijke thema’s. De bijeenkomst van woensdag trok tot nu toe de meeste bezoekers, merkte Anneke met trots op.
Wijkagent Bas Dirkmaat leidde de sessie met een boeiende presentatie die soms leek op een quiz. Hij liet verschillende scenario’s zien die betrekking hadden op online oplichting en vroeg de aanwezigen wat de juiste reactie zou moeten zijn. Vervolgens toonde hij de gevolgen van verkeerd handelen, wat de ernst van de situatie benadrukte.

Dirkmaat vertelde dat hij vaak schrijnende gevallen tegenkomt in de wijk. “Het is voorgekomen dat ik voor een oude dame stond die huilend vertelde over haar oplichting en het haar kinderen niet durfde te vertellen. Dan kook ik van binnen”, aldus Dirkmaat. De wijkagent voegde toe dat er dagelijks aangiftes binnenkomen van slachtoffers van verschillende vormen van oplichting, zoals WhatsApp fraude, bankfraude en oplichters die zich voordoen als politieagenten en sieraden of geld komen ‘veiligstellen’.
In de zaal waren bezoekers die hun eigen ervaringen deelden. Een van de aanwezigen vertelde dat hij onlangs was opgelicht voor maar liefst 12.000 euro. Dirkmaat en Willem Kooijman, van het team “politie professie”, waarschuwden voor een nieuwe vorm van oplichting waarbij AI wordt gebruikt om stemmen na te maken. “Er zijn gevallen waarbij de stem van een bekende wordt vervalst en telefonisch om geld wordt gevraagd. Wees hier op voorbereid”, waarschuwde Bas.
Organisatie
“Effe buurten” is inmiddels een vast onderdeel van het sociale leven in Winkel. Elke week organiseren Breebaart, Van Langen en Molenaar een bijeenkomst, waarbij iedereen welkom is. Daarnaast wordt elke drie weken een speciaal programma georganiseerd, variërend van zwaardere onderwerpen tot een knutselochtend. De enthousiaste opkomst van de bewoners en de waardevolle informatie die werd gedeeld, maakt duidelijk dat “Effe buurten” een belangrijke rol speelt in het verbinden van de gemeenschap en het vergroten van het bewustzijn over belangrijke onderwerpen.