Hollands Kroon

Gratis boekje over verzetsman Catrinus Douma toont zijn rol als ‘sleutelfiguur’

Slootdorp – De van oorsprong Friese Catrinus Douma (1917-1945) heeft als verzetsman een grote rol gespeeld in de Wieringermeer. Hij kan worden beschouwd als sleutelfiguur in het verzet. Dat blijkt uit onderzoek naar de Slootdorper. Zijn levensverhaal is gevat in een boekje.

Hannie Schaft kent iedereen, net als Erik Hazelhoff Roelfzema, Walraven van Hall en Walter Süskind. Catrinus Douma, die op 31 januari 1945 door de Duitsers werd gearresteerd en negen dagen later werd gefusilleerd, is een vergeten held.

Erkenning
Vorig jaar werd getracht meer aandacht voor hem te krijgen: er moest een monument komen voor Catrinus, zo vond een werkgroep. Hij moest de eer krijgen die hij verdiende. Er werd geld ingezameld en begin juni werd het monument in Slootdorp onthuld.

Anita Blijdorp heeft vervolgens meer onderzoek naar hem gedaan. Wie was deze 27-jarige man en hoe is hij in het verzetswerk verzeild geraakt? Daar kwam waardevolle informatie uit, meldt ze. “Zo blijkt dat hij in het vroege voorjaar van 1944 is ingeschakeld door de top van de landelijke organisatie van onderduikers om een geldbedrag van 70.000 gulden op te halen. Dat bedrag was bestemd voor het verzorgen van onderduikers in deze regio. Hij fietste daarvoor vanuit Friesland naar Barendrecht om het geld op te halen en vervolgens naar de polder.”

Overtuigd christen
Op het waarom kwam ook een antwoord, schrijft Blijdorp in de inleiding. “Als overtuigd christen voelde hij zich verplicht dit werk te doen, om hiermee God en zijn vaderland te dienen.”

Het boekje, opgebouwd uit informatie uit brieven en documenten van leeftijdsgenoten en interviews, is gratis te lezen via de website van het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button