Hollands KroonPolitiek

College bekend met afvaldumping in Hippolytushoef, ziet geen relatie met recycletarief

Advertentie:

Hippolytushoef – Het college van de gemeente Hollands Kroon zegt bekend te zijn met meldingen van afvaldumping bij de Hendsweel in Hippolytushoef en geeft aan het probleem te zullen aanpakken. LADA & Anders had hierover politieke vragen gesteld. Woningbouwvereniging Beter Wonen, op wiens terrein het afval wordt gedumpt, speelde met het idee dat de dumpingen mogelijk het gevolg zijn van de invoering van een recycletarief. Het college zegt dat het aantal meldingen over afval in de openbare ruimte juist is afgenomen.

“In de eerste zes maanden van 2022 zijn er 255 meldingen van afvaldumping geweest. In diezelfde periode, een jaar voor de introductie van het recycletarief, waren dat 351 meldingen.” LADA & Anders heeft ook gevraagd om de cijfers van langer geleden, namelijk voor de afgelopen vijf jaar. Het college zegt die gegevens niet bij de hand te hebben: “Verder terugin de tijd zoeken kost meer tijd om te achterhalen omdat we dit handmatig moeten uitzoeken. Zodra wij deze informatie beschikbaar hebben, delen wij die met u.”

Het feit blijft dat de dumpingen bij de Hendsweel wel zijn toegenomen. Achter een berging, grenzend aan de kleine parkeerplaats tegenover de speeltuin, wordt volgens omwonenden constant grofvuil gedumpt. Het gaat om terrein van Woningbouwvereniging Beter Wonen, die de problemen bevestigt. Volgens Henk van Gameren van LADA & Anders wordt er telkens melding gedaan, waarna het grofvuil uiteindelijk wordt verwijderd: “Helaas duurt het soms maar een paar dagen voor de stoep weer vol staat met koelkasten, kano’s, bankstellen en houtafval.”

Project gestart
Het college geeft in haar reactie aan bekend te zijn met de problemen. Per heden is daarom een project gestart om dit aan te pakken. Dit gaat in samenwerking met Beter Wonen. Het project genaamd ‘De wijk vooruit’ heeft betrekking op heel Hippolytushoef Oost. Naast het aanpakken van de problematiek met afval wordt ook gekeken naar parkeerproblemen en een gebrek aan openbaar groen. Om verhalen van inwoners op te halen komt een mobiel loket van de gemeente een aantal middagen naar het dorp.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button