Cultuur/NatuurDen Helder

Oud adjudant-onderofficier komt met boek over Hr. Ms. Van Speijk

Advertentie:

Den Helder – Warship nummer 14 is onlangs van de drukpers gerold. Oud adjudant-onderofficier Henk Visser (79), met als dienstvak seiner bij de Koninklijke marine, was mede-auteur van dit 74 bladzijden met vele foto’s tellende uitgave van Walburg pers/Lanasta. In deze uitgave komt Hr. Ms. Van Speijk aan bod. Onderdeel van een serie van zes fregatten, gebouwd in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Nieuwedieper Henk Visser voer zelf meerdere malen aan boord van dit type schepen. Een oorspronkelijk Engels ontwerp van de Leander-klasse. In licentie gebouwd met aanpassingen, zeker wat radarsystemen en accommodatie betreft, aan de Nederlandse normen en wensen en een meer dan zeewaardig fregat dat volgens Visser op de Clinometer bijna nooit in de dubbele cijfers kwam. Een Clinometer geeft in graden de slagzij aan. Ter vergelijking: onderzeebootjagers van de Holland en Frieslandklasse uit de jaren vijftig kwamen vaak bij windkracht elf en twaalf (Orkaan) ver boven de vijftig. Schrijver dezes maakte meermaals aan boord van Hr. Ms. Amsterdam 58 graden slagzij mee.

Koninklijk besluit
Bij Koninklijk besluit nummer 81 van 11 februari 1831, getekend door Koning Willem I, werd bepaald dat er altijd een schip Van Speijk genaamd in dienst moet zijn bij de Koninklijke marine. Van Speijk verrichtte een heldendaad in oktober 1830 toen de Belgen in Antwerpen zijn schip bestormden en het er hopeloos uitzag. De jonge marineofficier Van Speijk stak een lont in een kruitvat en riep “Dan liever de lucht In”. Van de 31 bemanningsleden overleden er 28, inclusief Van Speijk. Hij werd postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde, de hoogste onderscheiding in Nederland.

Henk Visser heeft als auteur en mede-auteur samen met de Helderse inwoner kapitein ter zee b.d. Bob Roetering, oud-commandant mijnendienst, en uitgever Jantinus Mulder meer dan twintig boeken uitgebracht. Na zijn pensionering begon Henk fanatiek met het verzamelen van boeken over maritieme geschiedenis. De woning van Visser is een kleine bibliotheek met meer dan duizend boekwerken. Feilloos weet hij onderwerpen op te zoeken in zijn uitgebreide verzameling. Maar Visser vermoedt dat hij aan zijn laatste kunstje toe was in deze. “Ik dreig binnenkort mijn tachtigste verjaardag te vieren”, aldus een nog altijd enthousiast hobbyist op maritiem gebied. Warship no 14 is verkrijgbaar in het Marinemuseam, bij de boekhandel of rechtstreeks bij Walburg. Ook oudere uitgaven zijn nog te verkrijgen.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button