Defensie

Marine ‘pakt’ 2.160 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Advertentie:

Den Helder – Zr.Ms. Holland is inmiddels volop bezig met hulpverlening op Haïti. Het patrouilleschip stoomde 20 augustus op naar het door een aardbeving getroffen eiland. Even daarvoor wist de marine in enkele dagen meer dan 2.160 kilo cocaïne van de markt te houden. Dit gebeurde in een Amerikaans-geleid samenwerkingsverband dat zich richt op internationale drugsbestrijding. De vangst van de contrabande is pas vandaag (woensdag) bekend gemaakt.

Een van de onderscheppingen was mogelijk na een tip van de Kustwacht Caribisch gebied. Die ontdekte een verdachte go-fast. De NH90 maritieme gevechtshelikopter, gestationeerd aan boord van de Holland, ging erop af. Een scherpschutter van het Korps Mariniers schoot vervolgens de 3 buitenboordmotoren kapot. Dat was noodzakelijk nadat stopsignalen en waarschuwingsschoten niet het gewenste effect hadden.

Eenmaal tot stoppen gebracht stapte een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de go-gast op. Het team haalde de overboord gegooide drugsbalen uit zee. Het ging om meer dan 1.000 kilogram cocaïne.

Nog meer drugs
Hierna was Zr.Ms. Holland betrokken bij een vangst van ongeveer 800 kilogram cocaïne. Ook deze drugs waren aan boord van een go-fast. Na te zijn getipt voer de Holland erheen. Het aan boord aanwezige United States Law Enforcement Detachment maakte van deze interceptie een succes en nam de cocaïne in beslag.

Enkele dagen later was het weer raak. Opnieuw zette het marineschip de boordhelikopter in om een go-fast tot stoppen te dwingen. Dat lukte na stopsignalen en waarschuwingsschoten. Er is vervolgens zo’n 360 kilo overboord gegooide cocaïne uit het water gehaald. De verdachten zijn later overgedragen aan de US Coast Guard.

Alle verdachten en de drugs zijn uiteindelijk overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten. De drie vangsten zijn in 1 week gedaan. Er was nog een vierde van 1.325 kilo drugs, maar die is eerder al gemeld.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button