Cultuur/NatuurTexel

Verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier

Texel – Er valt weer wat te kiezen! Dit keer gaat het om de verkiezing van het favoriete ijstijdzoogdier. De Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) heeft een lijst van tien kandidaten samengesteld waaruit tot en met 26 april een keuze kan worden gemaakt. Stemmen kan op: pleistocenemammals.com. Het dier met de meeste stemmen zal op 29 april worden uitgeroepen tot Nationaal IJstijdzoogdier.

De WPZ is een vereniging van beroeps- en amateurpaleontologen die aan de hand van fossielen het leven in het Pleistoceen onderzoeken. Het Pleistoceen is de periode van de ijstijden, tussen 2,5 miljoen en 11.000 jaar geleden. Er leefden hier toen minstens 182 verschillende soorten zoogdieren. Mogelijk waren het er meer, maar zijn van die dieren (nog) geen botten teruggevonden. Het waren enorme dieren, zoals wolharige mammoeten, sabeltandkatten, reuzenherten en nijlpaarden, maar ook kleine dieren zoals egels en tientallen soorten woelmuizen. Geïnteresseerde die willen weten hoe het landschap er ongeveer uit moet hebben gezien, kunnen dat hier bekijken pleistocenemammals.com.

Niet alle zoogdieren die in het Pleistoceen leefden zijn inmiddels uitgestorven. De tien kandidaten voor de titel van Nationaal IJstijdzoogdier zijn dat allemaal wel. Het zijn de Auvergnetapir, bosolifant, grottenhyena, grottenleeuw, neanderthaler, reuzenbever, reuzenhert, sabeltandkat, wolharige mammoet en wolharige neushoorn. Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare, ook lid van de WPZ, kiest voor de wolharige neushoorn: “Wij hebben een levensecht model van dit imposante dier in onze collectie. Hij heeft jaren in de tentoonstelling gestaan. Op dit moment is hij in bruikleen gegeven aan een ander museum, maar de wolharige neushoorn is hierdoor wel mijn persoonlijke favoriet.”

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button