Politiek

Geen extra raad voor benoeming wethouder Duijnker

Advertentie:

Den Helder – De mislukte benoeming van Remco Duijnker als nieuwe wethouder voor Den Helder gaat 22 april op herhaling. Dat is tijdens een reguliere vergadering van de gemeenteraad. Beter voor Den Helder wilde eigenlijk al komende week een extra raad, maar dat bleek niet mogelijk.

Op dinsdag 2 april werd in de gemeenteraad afscheid genomen van wethouder Michiel Wouters. De bedoeling was dat hierna Duijnker als zijn opvolger zou worden benoemd, maar dat liep anders. Hij kreeg slechts 14 van de 28 uitgebrachte stemmen. Dat was geen meerderheid en daarmee was de benoeming dus mislukt. Beter voor Den Helder houdt echter vast aan Duijnker als kandidaat en probeert het op 22 april dus opnieuw. Fractievoorzitter Carlo Assorgia verwacht dat een meerderheid van de raad dan wel voor benoeming stemt.

Het verzoek om de benoeming nogmaals op de agenda van de gemeenteraad te zetten is ingediend door de fracties van Beter voor Den Helder, VVD, CDA, ChristenUnie, D66, PvdA, GroenLinks en de Stadspartij, ofwel de voltallige coalitie. Als reden geven de fracties “het zo snel mogelijk voorzien in de ontstane vacature door het vertrek van wethouder Wouters”. Die is overigens door het niet benoemen van een opvolger nog steeds in functie, tot en met 15 april. In de periode hierna, tot een nieuwe wethouder is benoemd, moeten de andere wethouders dus zijn portefeuille waarnemen.

Meerderheid
Het is overigens nog maar de vraag of deze tweede poging wel lukt. Het is geen geheim dat een flink deel van de gemeenteraad, inclusief de meeste coalitiepartijen, eigenlijk liever niet zien dat Duijnker tot wethouder wordt benoemd. Dit is echter wel een afspraak uit het coalitieakkoord en daarom verwacht Assorgia dat het op 22 april alsnog lukt.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Wat is nu mooier , om als partij zijnde , dat je macht kan uit oefenen op een wethouder die ook nog eens de ex schoonzoon van de fractieleder van die partij is.

Wellicht ook interessant

Back to top button