Den Helder

Man uit Den Helder krijgt cel en een laatste kans

Advertentie:

Den Helder – Nieuwedieper J.N. (21) uit Den Helder is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 488 dagen, waarvan 240 dagen voorwaardelijk. De rechtbank vindt bewezen dat N. samen met anderen in een woning in Den Helder een man met geweld beroofde. Dat gebeurde op 19 juni vorig jaar.

De jongeman was in de woning aan het sleutelen aan een brommer. Hij woonde daar niet. Hij kreeg pepperspray in zijn gezicht gespoten en kreeg klappen tegen zijn lichaam en hoofd. Hij raakte een gouden ring en ketting, mobiele telefoon en portefeuille met inhoud kwijt. De rechtbank vindt dat N. totaal geen respect heeft getoond voor het slachtoffer, die gewond raakte bij de overval.

Hij liep een hersenschudding op, zijn tand was afgebroken en hij was bont en blauw. N. is verplicht om het slachtoffer 7930 euro betalen. Het gaat om 1500 euro smartengeld en om materiële kosten, die het slachtoffer moest maken door wat hem was overkomen. Het slachtoffer was ontzettend bang en heeft nachtmerries overgehouden aan de beroving.

Genoeg bewijs
De verdachte heeft steeds ontkend dat hij in de woning was en de overval pleegde, maar de rechtbank gelooft dat niet en vindt dat er genoeg bewijs is voor een veroordeling. Zo vond de politie een busje met pepperspray met daarop dna van N., werd zijn naam genoemd door getuigen en voldeed hij aan het signalement dat het slachtoffer van de overvaller gaf. De politie heeft de andere twee overvallers niet kunnen achterhalen.

De rechtbank stelt in het vonnis dat N. nog een laatste kans krijgt om iets van zijn leven te maken. De reclassering adviseerde een hoop hulpverlening en de rechtbank gaat daarmee akkoord, hoewel N. in het verleden niet meewerkte met de jeugdreclassering. De volwassenenreclassering denkt hem nog wel goed te kunnen begeleiden. N. is al vaker veroordeeld. Hij moet ook nog 240 uur taakstraf gaan uitvoeren van een eerder opgelegde straf.

Opleiding
N. gaat intern en verplicht een opleiding volgen om binnenvaartschipper te worden. Hij mag niet in Den Helder komen de komende twee jaar en blijft onder toezicht staan van de reclassering. Ook mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer. De officier van justitie had tweeënhalf jaar gevangenisstraf geëist, maar die straf vond de rechtbank te hoog.

Verslag door Jeanine Verhagen

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button