Defensie

Zr.Ms. Karel Doorman naar Rode Zee voor bevoorrading en medische zorg

Advertentie:

Den Helder – Zr.Ms. Karel Doorman neemt van begin mei tot medio augustus deel aan de Europese operatie Aspides in de Rode Zee. Het logistieke ondersteuningsschip wordt ingezet voor bevoorrading, tankcapaciteit en medische zorg. De eenheden die aan de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian deelnemen kunnen hier eveneens een beroep op doen. Beide operaties hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het gebied.

De scheepvaart in het zuidelijk deel van de Rode Zee en de Golf van Aden wordt al langere tijd bedreigd door aanvallen van Houthi’s. Sinds november 2023 nemen Houthi’s regelmatig commerciële en marineschepen onder vuur met raketten en drones. Recentelijk vielen hier ook dodelijke slachtoffers bij. Minister Kajsa Ollongren: “Door de deelname van Zr.Ms. Karel Doorman aan de EU-operatie in de Rode Zee wordt een aanvullende bijdrage geleverd aan de internationale rechtsorde en de bescherming van de scheepvaart op deze belangrijke Europese handelsroute.”

Voor zijn taak is Zr.Ms. Karel Doorman uitgerust met een zogeheten Role-2 medische faciliteit. Dat betekent dat levensreddende chirurgische ingrepen zijn uit te voeren. Na een eerste behandeling aan boord kunnen patiënten naar een ziekenhuis worden afgevoerd. Voor dit soort medische evacuaties beschikt het schip over een Cougar-transporthelikopter. Het logistieke ondersteuningsschip opereert buiten de hoogrisicogebieden. Mocht het desalniettemin noodzakelijk zijn in dit gebied te varen, krijgt het begeleiding en bescherming van andere marineschepen.

Zr.Ms. Tromp
Momenteel neemt Zr.Ms. Tromp deel aan operatie Prosperity Guardian. Ook levert het steun aan Aspides. Het luchtverdedigings- en commandofregat is ingezet voor het bestrijden van raketten en drones van Houthi’s. Nederland levert verder stafofficieren aan verschillende missies die gericht zijn op de bevordering van maritieme veiligheid in de Rode Zee.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button