Den HelderPolitiek

Burgemeester Den Helder mag drugspanden eerder sluiten

Den Helder – Burgemeester Jan de Boer heeft besloten om het Damoclesbeleid aan te passen en zijn bevoegdheden ten aanzien van het sluiten van drugspanden uit te breiden. Op 1 januari 2019 is de Opiumwet verruimd, waardoor de burgemeester eerder mag ingrijpen bij drugsproblematiek. Nu is in navolging van deze wetsaanpassing en in samenspraak met de gemeenten Schagen en Texel het gemeentelijk beleid in Den Helder ook aangepast.

Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zo kan de burgemeester nu ook panden sluiten als hij spullen aantreft waarvan het aannemelijk is dat die gebruikt worden voor de productie of handel van drugs. Eerder moest er ook daadwerkelijk drugs in het pand gevonden worden. Ook kan de burgemeester nu optreden wanneer er 30 gram softdrugs wordt gevonden, voorheen was dat 50 gram. Dit betekent niet dat alles onder de 30 gram wel mag: “Bij aanwezigheid van meer dan 0,5 gram harddrugs of meer dan 5 gram softdrugs in een woning, is het in beginsel aannemelijk dat de aangetroffen drugs deels of geheel bestemd waren voor verkoop, aflevering of verstrekking”, stelt de gemeente in het nieuwe beleid.

De duur van de sluiting van woningen blijft gelijk, namelijk bij de eerste overtreding een termijn van 3 maanden. Een sluiting voor onbepaalde tijd is in de nieuwe situatie niet meer mogelijk. Bij lokalen is de duur van de sluiting verdubbeld naar 6 maanden. Hiermee worden zowel openbare- als niet openbare bedrijfspanden, schuren en loodsen bedoeld. Er hoeft voor sluiting van een pand geen sprake te zijn van overlast. Ook is het niet noodzakelijk dat de gevonden drugs of materialen daadwerkelijk van de eigenaar van het pand zijn. In het nieuwe beleid is wel ruimte voor individuele afweging door de burgemeester. Zo is er een checklist opgesteld om te bepalen of het overgaan tot sluiting van een pand noodzakelijk is.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Hij kan wel beginnen met 2 panden Koningstraat en 1 pand Industrieweg waar naar vernomen drugs verhandeld wordt…

Back to top button
%d bloggers liken dit: