Den HelderPolitiek

College mag afwijken van bestemmingsplan voor bouw stadhuis

Den Helder – Het college B&W kan via de zogenoemde ‘kruimelregeling’ zonder toestemming van de raad afwijken van het bestemmingsplan voor de bouw van het stadhuis op Willemsoord. Dit bleek nodig, omdat het stadhuis een hoogte van dertien meter zal krijgen terwijl twaalf meter momenteel de maximale bouwhoogte is.

Voor het overschrijden van de bouwhoogte voor bouwtechnische en duurzaamheidsvereisten is volgens de kruimelregeling in het ‘besluit omgevingsrecht’ het college het bevoegd orgaan. Verschillende kleine overschrijdingen van het bestemmingsplan mogen zo via een verkorte route door het college zelf worden goedgekeurd. Een overschijding van de bouwhoogte is volgens het bestuur noodzakelijk: “Bij de uitwerking van het bouwplan is gekozen voor verschillende bouwelementen op het dak, zoals isolatie en zonnepanelen. De toevoeging van deze elementen is belangrijk want ook de ambities die wij hebben op het gebied van duurzaamheid spelen bij de bouw van het stadhuis een belangrijke rol”, aldus het college.

De toelichting van het college komt naar eigen zeggen als reactie op diverse berichtgeving in de media. Verschillende politieke partijen kwamen eerder al met vragen en opmerkingen over de situatie, omdat zij in de veronderstelling waren dat een aanpassing van het bestemmingsplan niet nodig was. Het bestemmingsplan wordt in deze ook niet gewijzigd, maar wel overschreden. Als het gaat om het gebruik van het gebouw en de bebouwing over het horizontale vlak is dit volgens het college niet het geval. Volgens het bestuur doet het stadhuis ondanks de hoogte “geen afbreuk aan de initiële planologische inpasbaarheid van een stadhuis op deze locatie”.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: