Den HelderPolitiek

Donkere wolken boven toekomst Odensehuis

Advertentie:

Den Helder – Het Odensehuis in Den Helder, een plek waar mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie en hun naasten elkaar kunnen ontmoeten, krijgt van de gemeente Den Helder na dit jaar geen aanvullende subsidie. De stichting is tegen dit besluit in bezwaar gegaan maar de wethouder heeft besloten het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren.

De stichting heeft in 2019 een startsubsidie van € 31.400,- ontvangen. Dit bedrag is eind 2020 verhoogd met € 16.000,-. Dit is volgens het college voldoende om het jaar 2021 door te komen en de stichting heeft dit beaamd. Het college geeft aan dat zij verwachten dat het Odensehuis na dit jaar op eigen benen kan staan via fondsenwerving, maar de stichting is het hier niet mee eens. Stichting Odense had daarom zelf gevraagd om een bedrag van iets meer dan twee ton, verdeeld over de komende drie jaar. Dit is volgens hen nodig voor de huisvesting en het betalen van de coördinator, de enige beroepskracht binnen de organisatie.

Omdat de stichting zich met zulke specifieke problematiek bezighoudt zijn er bepaalde vereisten: “Bij onze doelgroep is het niet mogelijk om alleen met vrijwilligers te werken”, zegt Linda Rose Smit, woordvoerdster van de stichting. “De gemeente is hiervan ook op de hoogte, maar toch stellen zij dat wij enkel met vrijwilligers moeten werken en zelf aan fondsenwerving moeten doen. Die fondsenwerving is er vanaf het begin geweest, maar is onvoldoende omdat er veelal geen geld beschikbaar is voor beroepskrachten en huisvesting”.

De toekomst van het Odensehuis wordt met de afwijzing van de subsidie onzeker. “Als wij geen subsidie hebben om een beroepskracht te betalen komt het bestaan van de stichting in het gevaar en zijn deze mensen weer veroordeeld tot thuiszitten”, aldus de woordvoerdster. Volgens haar past het besluit ook niet binnen het eigen beleid van de gemeente Den Helder, die zegt een dementievriendelijke gemeente te zijn: “Stichting Odensehuis geeft nu vrijwillig invulling aan het gemeentelijk beleid. Het wordt ze in de schoot geworpen maar toch wijzen ze het af.”

Dementie is een belangrijk en steeds relevanter onderwerp: “Onderzoeken wijzen uit dat er een verdubbeling van het aantal mensen met dementie aan komt en wij proberen hier vroegtijdig een antwoord op te bieden.” Vooral voor de doelgroep zou het wegvallen van het Odensehuis tragisch zijn: “Vóór de coronacrisis waren wij open en je merkte dat toen dit lastiger werd vanwege de maatregelen, bezoekers in die korte tijd heel gehecht konden raken aan het contact hier.” Stichting Odense geeft aan in beroep te willen gaan tegen de beslissing van de gemeente.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Dat nieuwe stadhuis op Willemsoord kost óók geld 💰 Dat moet je niet verg… Euh… Goed onthouden 😇

Wellicht ook interessant

Back to top button