Hollands KroonPolitiek

Wie van de drie? ‘Lokaal motorblok’ belangrijk bij keuze voor SHK als coalitiepartner

Hollands Kroon – De formatiegesprekken in Hollands Kroon gaan verder tussen initiatiefnemer OHK, SHK, PvdA, D66 en GroenLinks. SHK, de grootste verliezer bij de afgelopen verkiezingen, zou ondanks de afstraffing dus een terugkeer kunnen maken in de coalitie. Alexander Bügel van OHK legt uit dat zijn partij met SHK meer raakvlakken heeft dan met de andere huidige coalitiepartijen. Ook zou een ‘lokaal motorblok’ wenselijk zijn.

“Bij de coalitie die wij voor ogen hebben is het noodzakelijk om met één van de huidige coalitiepartijen samen te gaan werken”, zegt Bügel. Een meerderheid met enkel partijen die de afgelopen periode in de oppositie zaten is op papier mogelijk, maar dan zou ook de derde lokale partij, LADA & Anders, moeten aansluiten. Daar is niet voor gekozen, Bügel wil het liefst een ruime meerderheid: “Uiteindelijk moeten wij op basis van de gesprekken een keuze maken voor een stabiele samenstelling van partijen die het beste bij elkaar passen en die recht doet aan de verandering die de inwoners willen. Daaruit zijn deze vijf partijen naar voren gekomen.”

Reflectie en ‘lokaal motorblok’
Daarmee wordt duidelijk waarom er is gekozen voor een samenwerking met één van de huidige coalitiepartijen, maar waarom dan SHK? De twee coalitiepartners van SHK, de VVD en het CDA, verloren een stuk minder van hun achterban. Is het ook niet aannemelijk dat een deel van het electoraat van SHK juist bewust is overgestapt naar OHK, om nu te lezen dat de partijen wellicht een samenwerking aangaan? Volgens Bügel is de keuze gebaseerd op twee dingen: De reflectie van SHK op de afgelopen vier jaar en de wens voor een lokaal motorblok binnen de nieuwe coalitie.

“Inwoners gaan steeds meer voor lokale partijen, dat is een landelijke trend. Een lokaal motorblok samen met SHK zou gehoor geven aan die wens van de kiezer.” Daarnaast vertelt Bügel dat er een goede klik bleek uit de gesprekken met SHK en dat de partij ook reflecteerde op de afgelopen raadsperiode. Daarmee onderscheidt de partij zich van de VVD en het CDA: “Ik wil benadrukken dat de gesprekken met alle partijen plezierig zijn geweest, maar uit de inhoud en de toon van de gesprekken hebben wij gemerkt dat SHK het beste aansluit bij ons. Wij hebben ons vaker uitgesproken over het terugwinnen van het vertrouwen en het bewerkstelligen van verandering, daar hoort reflecteren op wat beter had gekund ook bij.”

Bestuurlijke verantwoordelijkheid
Jip Pankras, fractievoorzitter van SHK, legt uit dat zijn partij na de verkiezingen en de constatering dat zijn partij veel heeft moeten inleveren besloot het initiatief van OHK af te wachten: “Zij zijn de grootste geworden en dan ben je aan zet. Wij zijn bereid om, zoals we dat al acht jaar doen, onze bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Zo zijn we ook de gesprekken in gegaan en we hebben de keuze van OHK afgewacht.” Pankras heeft vertrouwen in een positieve uitkomst van de verdere gesprekken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button