Den HelderUitgaan

Duurzame boten op zonne-energie varen eerste wedstrijd in Den Helder

Den Helder – Jongeren uit heel Nederland in de leeftijd van 14 tot 17 jaar zullen op zaterdag 13 mei de eerste race van dit seizoen varen met duurzame zonneboten. Het strijdtoneel zal in de wateren van Den Helder zijn. De boten zijn zelfgemaakt en worden aangedreven door zonne-energie. Het doel van de race is om jongeren samen te brengen met technologie, innovatie en duurzaamheid.

Er gaan twee klassen van start tijdens de zonnebootsrace. Teams met jongeren in de leeftijd van 14-17 jaar hebben hun eigen zonneboten gebouwd waar een piloot de boot bestuurt. De jongere groep in de leeftijd van 11-13 jaar hebben een radiografisch bestuurbare zonnebootje gebouwd; de RC-Solar klasse. Zo hoopt de organisatie dat de allerjongsten gaan doorgroeien richting de Young Solar klasse. Tijdens deze eerste race in Den Helder zullen de verschillende race-onderdelen plaatsvinden in het centrum van Den Helder ter hoogte van Willemsoord. Wethouder Camara van de Gemeente Den Helder zal om 11:00 het startschot geven bij het eerste wedstrijdonderdeel.

Dankzij de inzet van het Young Solar Team van Scholen aan Zee is de voorbereiding van de race goed verlopen en is de organisatie enorm blij met een bijzondere locatie als deze. Cindy Marees, medewerker van Scholen aan Zee vindt het enorm belangrijk dat de wedstrijd nu Den Helder wordt georganiseerd: “Den Helder dat aan drie zijden wordt omringd door water en waarbij water essentieel is voor het leven, biedt een vruchtbare voedingsbodem voor de jeugd van vandaag – zij zijn immers de toekomst. Onze leerlingen zijn begonnen met een duurzaam project dat teamwork vereist en leerdoelen omvat die niet uit boeken kunnen worden geleerd. Wij kijken er naar uit om alle zonneboten dan ook eindelijk in Den Helder te zien racen om hun kampioenschap.”

Innovatie en duurzaamheid
De race vraagt aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Het bouwen van duurzame zonneboten voor een race is tevens een eerste kennismaking met duurzame technologie. Er is een groot arbeidstekort in de technische sector en met het zelf bouwen van de boot, maken jongeren op een speelse manier kennis met technologie.

Via de sociale media kanalen Facebook en Instagram van Young Solar Challenge kan de race gevolgd worden. Door middel van GPS trackers is het ook mogelijk om mee te kijken waar de boten zich op dat moment vinden. Dit is te zien op www.youngsolarchallenge.nl.

Programma

  • 11:00 – 12:00 uur: Endurance YS – Willemsoord, Den Helder
  • 12:00 – 13:00 uur: Sprint RC-Solar klasse – Willemsoord, Den Helder
  • 13:15 – 14:30 uur: Match Race YS – Willemsoord, Den Helder
  • 13:45 – 14:15 uur: Endurance RC-Solar klasse – Willemsoord, Den Helder
  • 15:00 – 16:00 uur: Sprint YS – Willemsoord, Den Helder
  • 15:15 – 16:00 uur: Match race RC-Solar klasse – Willemsoord, Den Helder
  • 16:45 uur: prijsuitreiking – Ter hoogte van Stadsherberg Helsdeur / Lichtschip Texel aan de Flaneerkade, Den Helder.
Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button