Den Helder – Het vertrouwen van Beter voor Den Helder in de fracties van het CDA, de VVD, PvdA en D66 is hersteld. Met de twee overige coalitiepartners, de Stadspartij en GroenLinks, gaat fractievoorzitter Carlo Assorgia maandag in gesprek. Dat vertelde hij afgelopen vrijdag in het middagprogramma van Regio Noordkop Actueel. Assorgia schoof aan in de studio van Regio Noordkop om te praten over de huidige politieke stand van zaken in Den Helder.
Tijdens de raadsvergadering van 22 april stapte fractievoorzitter Assorgia met Beter voor Den Helder uit de coalitie, omdat hun wethouderskandidaat Remco Duijnker voor de tweede keer niet genoeg stemmen kreeg. Dat terwijl zijn benoeming een afspraak uit het coalitieakkoord is en de coalitie in de gemeenteraad een ruime meerderheid heeft. Meerdere coalitiepartners hebben zich dus niet aan de afspraak gehouden. “Tijdens die raadsvergadering is het vertrouwen tot een absoluut dieptepunt gedaald”, zei Assorgia vrijdagmiddag op de radio.
Deze breuk in de coalitie is inmiddels deels gelijmd, zo blijkt verder in het gesprek. De VVD, het CDA, D66 en de PvdA hebben via een officiële reactie laten weten graag met Beter voor Den Helder door te willen gaan en het vertrouwen te herstellen. Ook gaven deze fracties aan dat BvDH het voortouw moet nemen in een nieuwe informatieronde. “Dat was voor onze partij genoeg om het vertrouwen terug te krijgen”, aldus Assorgia.
Stadspartij
De kans dat de Stadspartij in een nieuwe coalitie komt is klein. Althans, dat is wat fractievoorzitter Harrie van Dongen desgevraagd via Whatsapp van Carlo Assorgia te horen kreeg. Van Dongen denkt zelf dat de Stadspartij uit de coalitie gezet wordt omdat zijn fractie regelmatig kritiek levert op het college en van mening verschilt met de rest van de coalitie.
Assorgia lichtte het Whatsapp-berichtje vrijdagmiddag toe: “Ik ben goed met Harrie, het is niks persoonlijks, maar politiek liggen we wel uit elkaar. Hij is stevig met zijn uitspraken. Ik ben niet bang voor kritische mensen, maar als je in een coalitie zit dan heb je een coalitieakkoord ondertekend en moet je wat water bij de wijn doen. Daar heeft Harrie af en toe moeite mee.”
Kleine Werf
Iets waar de Stadspartij bijvoorbeeld veel kritiek op levert is De Kleine Werf (het plan voor een hotel op Willemsoord). “Die schoen is de laatste tijd steeds meer gaan wringen”, aldus Assorgia. Volgens de fractievoorzitter van Beter voor Den Helder is De Kleine Werf een onderwerp waar de coalitie sterk in moet staan en niet van elkaar moet afwijken. “Dat vinden wij belangrijk. We willen dat toerisme naar Den Helder komt, daarom vinden wij het goed als dat hotel er komt.”
Ook coalitiepartner GroenLinks is kritisch op De Kleine Werf. Met de fractievoorzitter van GroenLinks, Marije Boessenkool, heeft Assorgia nog niet inhoudelijk gesproken over de bestuurlijke situatie. GroenLinks heeft evenmin een officiële reactie gegeven op het besluit van Beter voor Den Helder uit de coalitie te stappen. Aanstaande maandag gaat Carlo Assorgia met de fractievoorzitters van de Stadspartij en GroenLinks in gesprek.
Assorgia praat ook met oppositiepartijen en hoopt op 21 mei de nieuwe coalitie bekend te kunnen maken.
Het vertrouwen van de inwoners in deze coalitie is bijna nul en dat gaan die coalitie partijen merken bij de volgende raadsverkiezingen. Dat wordt een ‘ barendrechtje ‘
Laat ik het zo zegggen, mijn vertrouwen in het herstelde vertrouwen is niet heel groot. Als dat allemaal zo makkelijk gaat…. Er zijn weer belangen. De Helders beoogde toeristische trekpleister “Willemsoord” met een hotel kwam onder druk te staan (daarom wordt het ook genoemd hier). En dat is een hoogst discutabel plan. Ze weten prima, dat een volledige “boem” in het gemeentehuis er weleens voor zou kunnen gaan zorgen dat dit volgende prestige-project in de strijd tegen de inwoners van de stad helemaal niet doorgaat. Je komt immers niet naar Den Helder voor “het toerisme”, dus de business case is eigenlijk een soort sprookje. Ja, we pakken er wat van mee omdat we toevallig geografisch met de toerisme te maken krijgen, maar Den Helder is helemaal geen toeristische plaats. Je komt door Den Helder op weg naar Texel en ja, dan heb je gelegenheid voor een kort verblijf met een bezoekje aan bijvoorbeeld het Marinemuseum of Fort Kijkduin.
Voor wij naar Den Helder verhuisden, zijn we hier natuurlijk wel vaker geweest om de stad een beetje te leren kennen. Wat vooral makkelijk is: er zijn altijd hotelkamers genoeg, dus je hoeft echt niet bang te zijn voor een “vol”. En dat komt dus precies omdat Den Helder helemaal niet zo aantrekkelijk is voor toeristen. Gevalletje wel willen, maar niet kunnen.
Precies, er is blijkbaar niets geleerd van het ter ziele gegane themapark Cape Holland. Er werden per jaar 800.000 bezoekers verwacht en veel buitenlandse toeristen. Helaas, Den Helder is voor de meeste toeristen te ver weg en niet gemakkelijk bereikbaar. Niet aantrekkelijk dus. Dat was al zo en dat is nog steeds zo.
Assorgia: Schenk mij het leiderschap en ik geef u mijn vertrouwen!!!
“Vertrouwen”, een woord zo vaak gebruikt in de politiek en toch zo zelden waargemaakt. Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder gooide het afgelopen vrijdag in het radioprogramma Regio Noordkop Actueel op tafel alsof het een simpele voorwaarde is voor politieke handel. Maar hoeveel is dat vertrouwen waard als je eerst je coalitiepartners publiekelijk moet bedelen om het terug te krijgen?
Laten we even terug naar 22 april, toen je met je clubje Beter voor Den Helder de coalitie uit stormde omdat jullie kandidaat-wethouder, Remco Duijnker, weer niet genoeg stemmen kreeg. Een deal is een deal, dat snap ik. Maar politiek is geen eenrichtingsverkeer. Het vertrouwen was toch op een dieptepunt? Hoe is dat dan in een paar weken tijd gerepareerd? Door een paar lieve woordjes?
Inmiddels is er een poging gedaan tot lijmen van de breuk. VVD, CDA, D66, en de PvdA zijn kennelijk tot inkeer gekomen en willen weer met BvDH in zee. Zo gemakkelijk gaat dat. Zij schuiven het balletje weer naar Assorgia toe voor een nieuwe informatieronde, en hoppa, het vertrouwen is ‘terug’. Is dit nu politieke behendigheid of gewoon een doorzichtig spelletje machtspolitiek waarbij de belangen van de burger weer eens op de tweede plaats komen?
En dan die arme Stadspartij en GroenLinks. Zij moeten blijkbaar nog even wachten op het oordeel van Assorgia, die eerst nog een gezellig onderonsje heeft met Harrie van Dongen van de Stadspartij en Marije Boessenkool van GroenLinks. Via Whatsapp nog wel, dat is natuurlijk dé manier om serieus politiek te bedrijven. “Niks persoonlijks, Harrie, maar politiek liggen we te ver uit elkaar.” Ja, ja, dat klinkt heel collegiaal, Carlo.
En laten we het ook even over De Kleine Werf hebben. Daar wil Assorgia een hotel neerzetten om het toerisme aan te zwengelen. Natuurlijk, toerisme is belangrijk, maar moet dat echt met een groot hotel op Willemsoord? Zowel de Stadspartij als GroenLinks hebben daar terecht hun bedenkingen over. Assorgia en zijn fractie drukken door, omdat ze toerisme willen aantrekken. Maar is dit project in het beste belang van Den Helder, of vooral in het belang van bepaalde zakelijke relaties?.
Dus, Carlo, vraag ik me af: waar is de ruimte voor echte, kritische discussie? Is er wel plek voor andersdenkenden in jouw visie van leiderschap? Het lijkt er meer op dat je vertrouwen alleen komt met onvoorwaardelijke steun voor jouw agenda. Dus, Den Helder, wees kritisch. Politiek vertrouwen moet je verdienen, niet afdwingen of herstellen met een snelle plakband.
Dus, meneer Assorgia, u vraagt ons u leiderschap te “schenken” en in ruil daarvoor uw “vertrouwen” te geven. Maar echte leiders dwingen respect af door consistent, transparant en rechtvaardig te handelen, niet door achterkamertjespolitiek en het uitsluiten van kritische partners. In een democratie is vertrouwen iets wat je elke dag moet verdienen, niet iets wat je als muntstuk kunt uitwisselen wanneer het je uitkomt.
Ik zie totaal geen belangenverstrengeling hotel op willemsoord pizzeria op willemsoord. maar zaken zijn zaken en het is beter voor …………