Column

Column: Zomer(reces)

De afgelopen week was het begin van de zomer voelbaar. Het mooie weer en de gedeeltelijke heropening van de samenleving bieden optimisme en ik merk dat mensen weer wat nader tot elkaar durven te komen. Het zomerreces komt met rasse schreden dichterbij. Bij Regio Noordkop blijven we aandacht besteden aan de lokale politiek. Hierover aan het einde meer.

De positieve invloed van de zon op mijn eigen humeur blijft me altijd verbazen. Wat dat betreft wonen we toch in het verkeerde land met zijn allen. Voor je het weet is het weer herfst en kijk ik naar buiten met spijt dat ik onvoldoende gebruik heb gemaakt van het mooie weer. Ach ja, misschien waardeer je de zon ook pas wanneer deze niet altijd schijnt.

Om het zekere voor het onzekere te nemen ging ik afgelopen week maar meteen genieten op het strandpaviljoen in Sint Maartenszee, waar ik zelf werkende in de snackbar en de keuken de zomers van mijn puberjaren heb doorgebracht. Ondanks de restricties heb ik mij prima vermaakt en heerlijk gegeten. Sterker nog, er was eigenlijk weinig van te merken. Het vakantiegevoel was sterk aanwezig en ik besefte mij dat er positieve veranderingen aan zitten te komen.

Het was ook wel confronterend. Naast het politieke zomerreces beginnen straks ook de schoolvakanties. Die lange zomers op het strandpaviljoen en de vrijheid te doen en laten wat je wil. Voor mij nog steeds allemaal mooie herinneringen en ik hoop dat de jeugd het maken van deze herinneringen zo snel mogelijk weer mag hervatten. De levensjaren tot je 18e zijn wat dat betreft misschien wel het meest waardevol en de zomers zeker. Ineens besefte ik me ook dat 1,5 jaar aan corona regels dan best lang is.

Eerst nog deze beperkte zomer. Die zal vast nog wat onwennig zijn. Langzamerhand meer versoepelingen, maar wat is te veel? We komen er uiteindelijk wel. Het zou ook gek zijn als onze bestuurders al van te voren wisten hoe dit proces er uit zal zien. Ik zal zelf ook wel wat vakantie nemen, maar de berichtgeving gaat gewoon door.

De komende periode zit ik aan tafel bij de verschillende raadsleden uit Hollands Kroon en Den Helder. Ik ga met hen in gesprek over de persoon achter de politiek, hun politieke ambities en we blikken vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Vanaf juli verschijnt er wekelijks een geschreven interview op de website van Regio Noordkop, zodat u gedurende de zomer de lokale politici beter kan leren kennen. Na de zomer worden de raadsvergaderingen hopelijk weer in fysieke vorm hervat.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button