Den HelderHollands KroonKop van Noord-HollandVideo

WatZr-campagne van start in regio Noord-Holland

Adverentie

Regio – Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in 28 gemeenten in Noord-Holland is vrijdag de WatZr-campagne gelanceerd. De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland.

Het doel is inwoners aan te zetten tot watZrs: kleine, simpele acties in en om het huis die opgeteld het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress verminderen en bijdragen aan een schoon riool. Met deze campagne hoopt Samen blauwgroen dat inwoners zich bewuster worden van de noodzaak tot actie én daadwerkelijk maatregelen gaan nemen.

Samen tegen klimaatverandering
Een verdroogde tuin, ondergelopen kelders en een overstromend riool: allemaal gevolgen die we regelmatig ervaren door steeds extremere weersomstandigheden. Gemeenten, het waterschap en PWN nemen maatregelen om dit tegen te gaan. Naast deze inzet is ook bewustwording en actie van de inwoners zelf nodig, want ongeveer de helft van het oppervlak in stedelijk gebied is privaat terrein. Daarom roept Samen blauwgroen op tot het nemen van watZrs: kleine en simpele acties om het huis of in de straat die bijdragen aan het verminderen van de hittestress, wateroverlast en watertekort én aan een schoon riool.

Om hier meer aandacht voor te vragen en om bewoners te stimuleren in actie te komen is de WatZr-campagne gestart. Het komende jaar worden binnen de campagne vier thema’s onder de aandacht gebracht: de campagne start met hittestress en droogte, en vervolgens is er aandacht voor de thema’s wateroverlast, schoon riool en tijd voor de tuin.

Extreem weer
De Helderse wethouder Peter de Vrij, tuinier in hart en nieren: “In mijn moestuin merk ik heel sterk hoe het klimaat verandert. De ene keer loop ik door enorm grote plassen, de andere keer verdrogen de groenteplantjes omdat het zo lang niet regent. We krijgen steeds meer te maken met extreem weer: hitte, langdurige droogte en wateroverlast. De gevolgen merken we allemaal: een droog gazon, een nog hogere grondwaterstand, straten die blank staan en bomen die omwaaien door noodweer. In Den Helder nemen we al veel maatregelen. Zo ligt onder veel straten nu gescheiden riool met een buis voor vuilwater en een buis voor hemelwater.”

“Ook leggen we steeds vaker grastegels neer op parkeerplaatsen en werken we me waterdoorlatende funderingen. Maar ook onze inwoners kunnen iets doen. En ik roep alle Nieuwdiepers op om hier echt werk van te maken. Maakt niet uit of het een kleine of grote actie is. Maar doe iets! Wip een tegel, plant een extra struik, zaai bloemen, ga een regenton kopen, enzovoort. Samen kunnen we zoveel meer. Wij als gemeente willen onze inwoners hierbij ondersteunen met deze campagne door het delen van kennis, het geven van tips en door te inspireren. We willen zoveel mogelijk watZrs in Den Helder/Julianadorp. Want iedere kleine actie, een watZr, draagt écht bij aan het tegengaan van deze gevolgen.”

Een watZr
Een watZr kan van alles zijn: bijvoorbeeld één tegel vervangen door een plantje, of de emmers buiten zetten omdat het vanmiddag hard gaat regenen en volgende week droog is, of het gebruik van een gieter in plaats van een tuinslang op warme dagen.

De campagne bestaat uit een website: www.watzr.nl met informatie, inspiratie en tips. Ook is er een toolkit voor bewoners met daarin campagnemateriaal. De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button