Sport

Brusselman wint Tour de Lasalle, Australische beste bij de vrouwen

Adverentie

Den Helder – De befaamde Tour de Laselle is weer succesvol verlopen. Onder warme omstandigheden genoot het publiek van een aantal zeer spannende koersen. De uiteindelijke winnaar van de laatste rit, criterium amateurs, junioren en sportklasse werd Twan Brusselman, op een zeer verdienstelijke tweede plek eindigde Joris de Boer uit Winkel. Derde werd Joakim Zuidema uit Friesland.

Als laatste koers werd om precies 15.00 uur gestart. De meeste interesse was hier voor Brusselman die vrij sterk aan kop in het algemeen klassement stond. Precies zeventig renners gingen zondag nog van start. In de beginfase vielen vooral de ijzersterke renners van het Nederlands Militairen team op. Speaker John Deutekom bracht extra de spanning door deskundigecommentaar te geven en de spanning goed aan te voelen. Humor langs de kant kwam ook voor: “Fietst je moeder ook mee?” krijgt een jongedame te horen van een groepje bekende langs de kant. “Nee, die rijdt tegenwoordig alleen op een elektrische fiets”.

Sprints
Joris de Boer pakt al snel de eerste premie, de vaart zit er goed bij hem in. Hij droomde ooit van een prof loopbaan. Zijn werk en gezin was uiteindelijk belangrijker. Nu fietst hij nog steeds zeer verdienstelijk mee. Het peloton blijft bij elkaar, een ontsnappingspoging van Sjors de Waard is kansloos. Later zal ook Dorus de Rijk van het Militairen team een poging wagen die ook niet lang zal duren. Hij pakt wel de nodige punten voor het klassement. Na ongeveer een kwartier is er een klein kopgroepje van vijf renners uitgebroken, ze zijn enkele meters los van het peloton. De Rijk zit er ook bij. Al snel zijn alle rijders weer bij elkaar. De eerste renner die moet stoppen is Joost Baalbergen, hij zit er waarschijnlijk niet zo mee. Hij doet zijn helm af en blijft vol aandacht kijken naar het peloton dat uiteindelijk 35 rondes zal rijden (56 kilometer).

Ondertussen vallen er meerder renners uit, ze zijn op meer dan een ronde achterstand gezet en dan is de jury onverbiddelijk. De Boer blijft ondertussen bij de tussentijdse sprints de nodige punten pakken. Brusselman weet echter donders goed dat hij vast op de eerste plek staat, alleen zolang de finish niet in zicht is kan er nog van alles gebeuren. Jelle Bervoets en Collin Westbroek krijgen de geest en gaan even aan kop, maar met nog negentien rondes te gaan is ook deze poging mislukt. De speaker maakt zich nog even terecht boos op een opa die met zijn kleinzoon gevaarlijk oversteekt. “Dat mag je alleen doen als je de motorrijders niet ziet aankomen, dan is het veilig. Jammer dat veel mensen zo hardleers zijn.”

De strijd om de dagzege (DHfoto).
Brusselman
Brusselman loopt weer uit op zijn concurrenten. Met nog acht rondjes te gaan moet de speaker wederom een heer die met zijn zoontje oversteekt even publiekelijk op zijn nummer zetten. De man maakt zich snel uit de voeten en gaat de Sumatrastraat in. De finish komt in zicht en het peloton is nog steeds een langgerekte groep. De renners maken zich op voor een beslissende sprint. Die wordt gewonnen door Brusselman en daarmee is hij de overtuigende winnaar van 2023. Leroy Weijers uit Hollands Kroon komt ook over de eindstreep en kan als nieuweling terugkijken op een uitstekende ronde. Pas sinds 2022 heeft hij een licentie en is een renner waar veel van verwacht wordt.

De huldiging na de finish gaat stijlvol. Wim Erkelens Cooke, voorzitter Tour de Lasalle: “Traditiegetrouw gaan we nu naar het Hotel Den Helder. Eerst een traditionele nasimaaltijd en daarna de prijsuitreiking. Het is een spannende en zeer sportieve tour geweest. Er waren dit jaar wat aanpassingen op de zaterdag. Er was een compleet nieuw parcours voor zowel de tijdrit als de omloop. Na enige jaren waren we weer in Huisduinen en dat beviel goed.” Hij wijst trots ook op de lange lijst van vrijwilligers, motorrijders, chauffeurs, techneuten en de dames van de lunchpakketten. Ze waren er weer allemaal, per dag zijn er tussen de 50 en 60 personen hard aan het werk geweest. “We zijn ze dankbaar.”

De Australische Keira Will wint bij de vrouwen Junioren (DHfoto).
Eindklassementen
Bij de dames Junioren pakte de Australische Keira Will de eindzege. Ze verblijft zes maanden per jaar in Nederland en probeert dan zoveel mogelijk wedstrijden te rijden. De rest van het jaar is ze thuis in Australië. Op de tweede plek eindigde Jenna van Tongeren uit Harderwijk en plek 3 was voor Anouk Bijl uit Enschede. Zij was tijdens de slotetappe betrokken bij de beslissende ontsnapping en wist zo nog aardig wat seconden goed te maken en daardoor flink wat plaatsen te stijgen in het eindklassement.

Jente Koops uit Langeraar pakte de eindoverwinning bij de Meisjes Nieuwelingen, voor Elena van der Veken uit St. Jansteen en Esmee Blok uit Olst. De slotrit werd helaas ontsierd door een serieuze valpartij aan het begin van de Javastraat, ter hoogte van de Middenweg. Terwijl het peloton aanzet voor een sprint raken sturen in elkaar en komen enkele meiden ten val. Isa Jannink uit Wierden moet de strijd staken en vreest een gebroken pols. Op eigen kracht gaat ze met haar ouders naar het ziekenhuis voor een foto. Voor Anne Freij uit Hellevoetsluis zag het er ernstiger uit. Zij lang langdurig op de grond, klaagde over pijnlijk achterhoofd, borstbeen en ellebogen. Uiteindelijk is ze per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek. Nadat de ambulance weer van het parcours was werd de wedstrijd (zij het ingekort) hervat.

Truien
Twan Brusselman pakt niet alleen het geel, maar ook de groene en witte trui. De blauwe trui is gewonnen door Bram Danklof en de regiotrui voor de beste renner uit de Kop van Noord-Holland was voor Leroy Weijers. De zwarte trui tenslotte, voor de strijdlustigste renner, ging naar Dorus de Rijk. De paarse leiderstrui voor nummer 1 bij de Junioren Vrouwen is voor Keira Will en de roze leiderstrui voor de beste van de Meisjes Nieuwelingen voor Jente Koops.

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button