Den HelderUitgaan

Port of Den Helder viert tienjarig jubileum met lezing over de oude Helderse Haven

Advertentie:

Den Helder – Port of Den Helder is jarig en viert dat op dinsdagavond 27 juni om 19.30 uur in KopGroep Bibliotheek School 7 met een lezing over de historie van de Helderse haven. Spreker Maarten Noot, van de Helderse Historische Vereniging, neemt de luisteraars deze avond via zijn verhalen mee langs de oude Buitenhaven van de 20e eeuw, vanaf het Wierhoofd tot het Kuitje.

De blik van het havenbedrijf is bij haar werkzaamheden vooral gericht op de toekomst, maar een verjaardag nodigt uit om terug te kijken. En er is veel om op terug te kijken. De haven zelf is immers al veel ouder dan tien jaar en er is in de loop der jaren veel veranderd. Tijdens de lezing deelt Noot beelden uit de tijd waarin je nog langs de afgemeerde marineschepen kon lopen. Ook vertelt hij over hoe bezoekers een braadje vis konden bietsen bij de viskotters, of hoe mensen konden krabbentukken onder de houten steigers en daar nog prachtige zeeanemonen kon zien. Over het lopen op de boeien bij het Loodswezen, spelen op de vlotten en kijken hoe de Texelse boot binnenvaart. En over hoe bij het Marineschutsluisje kon worden gezien hoe het water hoger en hoger kwam als het begon te stormen. In de introductie op de lezing zal Jacoba Bolderheij, directeur van Port of Den Helder, een korte schets geven van de haven anno 2023 en de toekomst waarop zij afstevent.

Maarten Noot (Jutter van het Jaar 2016) zet zich al jarenlang in voor het behoud van de Helderse geschiedenis. Dat deed hij als penningmeester, voorzitter en als lid van de Helderse Historische Vereniging (HHV). Noot staat bekend als een autoriteit op het gebied van de Helderse historie. Hij is eindredacteur van het kwartaalblad ‘Levend Verleden’ en van diverse boeken over de geschiedenis van Den Helder. Ook heeft hij zich ingespannen voor digitalisering van de archieven, zodat de historische informatie voor iedereen vindbaar is.

Kaartverkoop
Een kaartje voor de lezing kost € 2,50. Kaarten zijn te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie in School 7.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Wat een ongelooflijk mooie stad moet Den Helder toch ooit zijn geweest wanneer je naar de bovenstaande havenfoto kijkt. Men voerde er als inwoner levend en werkend naast en met de zee een overzichtelijk leven rond een prachtige haven met weids uitzicht naar Texel.
    Dat gevoel bekroop me onwillekeurig toen ik de foto eens wat beter bestudeerde. Ik voelde het verlangen opkomen om ´de stad van voor de 2e W.O.´ te leren kennen. Alle oude stadscentra in Nederland boeien me namelijk en alleen in authentieke oude stadscentra voel ik me echt thuis en geborgen. Dordrecht bijvoorbeeld, dat is er ´zo eentje´. Ik ga er dan ook elk jaar naartoe. Om te kunnen ademen. Het Dordtse oude stadshart is bijna museaal te noemen maar ook in Alkmaar, Gouda en Leiden kijk ik elke keer weer mijn ogen uit. ´Bij ons´ in Den Helder is het anders. Alleen het immer stand houdende maar eenzame Peperhuisje herken ik nog op de foto. Het is het laatste beeld dat zo onmiskenbaar die heerlijke sfeer schetst van 100 jaar geleden; luisterrijk, weids en helder. Dat het daar nog tijden mag blijven staan, dat Peperhuisje. Als een laatste houvast voor een beschadigde Jutter maar vooral als een ´opstand´ tegen de vernietiging door welke oorlog dan ook en als laatste als een onverzettelijk gebrachte ode aan alle burgers die net als ik ook nooit konden wennen aan de kale vlaktes in en rond Den Helder, aan die daaropvolgende vreselijke nieuwbouw gedomineerd door de Hollandse gretigheid tot ontwerp van herwonnen land.
    Een fatale destructie door bommenwerpers waardoor Den Helder voor eeuwig ´een ooit vermoorde stad´ werd maar ook een ´thuishaven´ waar ik na afwezigheid nooit meer onbevangen in kon terugkeren. Een stad die mij niet meer omarmen kon omdat zij zelf geamputeerd was.

  2. Wie jarig is trakteert. Zo heb ik het altijd geleerd. En zeker Port of Den Helder heeft reden, gezien de enorme bedragen die de Helderse bevolking moet opbrengen om de haven reilende en zeilende te houden en de directie van een flink salaris te voorzien, om eens flink uit te pakken richting inwoners. Het is mij daarom een raadsel waarom er een kaartje moet worden gekocht – slechts 2,50 euro, maar toch… – om deze lezing bij te kunnen wonen. Een beetje een armoedig verjaardagsfeestje, me dunkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button