Sport

Vreugde en verdriet dicht bij elkaar bij FC Den Helder

Jeugdtoernooi een groot feest, 1e elftal gedegradeerd

Advertentie:

Den Helder – Het werd voor de leden en vrijwilligers van FC Den Helder een hele merkwaardige tweede toernooidag. De wedstrijden waren zoals altijd van hoog niveau en ongetwijfeld hebben er weer spelers op het veld gelopen die we over een aantal jaren bij een Europese topclub terugzien. Het was voor de fans van FC Den Helder echter moeilijk te verteren dat uitgerekend op deze anders zo feestelijke toernooidag het eerste moest degraderen naar de derde klasse. Een trouwe vrijwilliger zei het treffend: “Dit is iets uit een niet al te beste film. Een heel merkwaardig gevoel, verdriet en vreugde ligt dicht bij elkaar soms.”

En dat terwijl het zo mooi begon. Den Helder en omstreken zijn al twintig jaar trots op dit traditionele Jeugdtoernooi onder de 13 (JO13). Zestien topteams uit zeven verschillende landen waren de strijd met elkaar aangegaan om de Den Helder cup. Wedstrijdleider Ron van den Graaf: “We zijn er het hele jaar mee bezig.” Sommige clubs hebben zeer hoge eisen. “We hebben meegemaakt dat er werd geëist dat wij het hotel moesten betalen. Ze overnachten juist bewust in tenten en dat is op die leeftijd veel spannender dan in een mooi hotel. Hoe graag we sommige namen erbij willen hebben, er is een grens die we niet overgaan. We maken ook mee dat teams hebben toegezegd te komen en dan afbellen omdat er een aanbieding is gekomen van een Europese topclub die ze niet kunnen afslaan. Zo gaat dat nu eenmaal in dit wereldje.”

Als wedstrijdleider moet je met veel zaken rekening houden. “Bij sommige teams krijg je een heel bijzonder gevoel. Er zit een team bij uit Egypte, heel bijzonder om die te ontvangen. Ze hebben een enorme reis gemaakt via Caïro naar Zurich, daarna overgestapt en uiteindelijk van Schiphol naar Den Helder. Die jongens komen hier in een andere wereld. Aston Villa uit Engeland heeft een roemruchte naam. We zijn blij dat ze er bij zijn en geen rare eisen stellen.” De duels waren zoals verwacht spannend en de talenten waren volop bezig een mooie show op te voeren. Daarnaast waren er goede arbiters en sportieve teams.”

Ontdekkingen
Er zijn nog altijd veel mensen die denken dat bij dit toernooi ook talenten worden ontdekt. Dat is amper nog het geval. Berend Tol was jarenlang scout bij Volendam en volgt het wereldje nog altijd op de voet. “Je stond tot en met begin jaren tachtig met een blocnote langs de kant. Nu worden spelers op hele jonge leeftijd al ontdekt. Een enkele keer is er een speler die later doorbreekt, dat is echter een uitzondering.” Zijn vriend Gerrit Kramer was lange tijd scout in het Amsterdamse voetbal: “Het mooiste wat ik heb meegemaakt is oud-Ajaxvedette en international Barry Hulshoff, die speelde als lange slungel van 17 in de A3 van Zeeburgia. Ajax belde met deze club en wou hem kopen voor 3000 gulden. Daar dachten ze dat ze in de fout gingen, want wie koopt er nu een speler die als spits in de A3 speelt? Een half jaar zou Hulshoff zijn debuut bij de Godenzonen maken en nog jaren in het eerste spelen.”

Een groep Engelse spelers krijgt het verhaal ook te horen en ze willen gelijk met de voormalige scouts op de foto. Opvallend is het dat de jeugdspelers ook zeer positief zijn over het spelen van de volksliederen. Een muzikant Kunstzin uit Julianadorp: “We mochten er weer bij zijn. Blijkbaar zijn de tijden weer anders aam het worden. Er was ook een periode dat je merkte dat veel jongeren daar weinig mee hadden. Nu is er meer aandacht voor verbinding en tradities en als het goed is gaat vooral de voetbalsport daar goed mee om. Voor ons als drumband zie ik zeker een toekomst. Ons aandeel in de vlaggenparade kreeg veel lof.” Ieder team kwam goed voor de dag en de grote winnaar is het jeugdvoetbal. Het publiek keek met plezier en genoot van de zonnestralen.

Zoet
Bij ieder toernooi zijn ook emoties. Van der Graaf: “We zijn gewend dat er teams zijn die boos of en verdrietig zijn over een nederlaag. De afgelopen jaren merken we wel dat mensen mondiger zijn geworden en vaker klagen. We horen het altijd zo vriendelijk mogelijk aan en laten ze uitblazen. Iedere speeldag moeten we minimaal acht arbiters vinden en het kantinepersoneel laten aantreden.” Er zijn bij het toernooi vier poules van zestien teams. Bekende namen waren er in het verleden volop. Van der Graaf: “Ik moet dan denken aan doelman Jeroen Zoet van PSV. Ooit werd hij unaniem uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi. Er waren hier nu bekende namen van AZ en PSV actief.”

Meer dan 50 vrijwilligers zijn dagen lang bezig geweest om het toernooi goed te laten slagen. “Die mensen leveren een topprestatie en we zijn zuinig op ze. Zonder deze krachtpatsers kan het toernooi niet doorgaan. Ga er maar eens over denken wat er bij komt kijken: 350 veldbedjes, verzorging van de maaltijden, drinken en alle andere zaken die er nog bij komen kijken. En na de wedstrijden moeten we de tenten nog uit elkaar halen en opruimen. We doen het graag, deze traditie moet blijven bestaan en we zijn blij met alle medewerking van de gemeente en vele bedrijven.”

Degradatie
Helaas is er die middag ook een keerzijde. De finale begon om 15.00 uur, op een veld vlak ernaast moest het eerste team van FC Den Helder knokken voor lijfsbehoud tegen Schagen United. In de eerste helft ging het gelijk op, in de tweede helft stortte de thuisploeg volledig in en kreeg het klop met 2-6; degradatie naar de derde klasse is een feit. Een verdrietig erelid: “Nu waren wij zelf de verliezer, dat doet enorm veel zeer. We hebben in het verleden wel vaker grote nederlagen moeten accepteren. FC Den Helder is een gezonde club en we komen er sportief zeker weer bovenop. Natuurlijk drukt deze nederlaag wel iets op de gezelligheid.”

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button