Politiek

College Den Helder kan overlastgevende asielzoekers niet aanpakken (update)

Advertentie:

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder kan de gemaakte plannen om overlast van asielzoekers te verminderen niet uitvoeren. Hiervoor was een subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid, maar deze is afgewezen. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. Het college is teleurgesteld in de afwijzing: “Op deze manier brengt het Rijk ons uit positie met betrekking tot onze ambities op het gebied van beperking van de overlast.”

De gemeente vraagt deze subsidie al sinds 2020 aan. Jaarlijks wordt de aanpak geëvalueerd en op basis van de uitkomsten gekeken welke inzet door de nieuwe subsidie kan worden opgepakt. Zo heeft het college op basis van de evaluatie van 2022 samen met de NS en de politie een plan van aanpak opgesteld en deze is voor de uiterste inleverdatum (1 november 2023) ingeleverd. Waarom de subsidie dan toch is afgewezen, staat niet in de brief van het Helderse college. Regio Noordkop heeft deze vraag gesteld aan de woordvoerders van het college, waarop het antwoord luidde: “Op grond van dat er geen geld meer voor beschikbaar is. Het potje was op.”

Er rest voor de gemeente nog wel de mogelijkheid tot een aanvraag voor incidentele gelden vanuit het Rijk. Het college schrijft daar de eerste stappen al voor te hebben gezet. Echter, de afspraken die zijn gemaakt met de NS, politie en specialistisch jongerenwerk om de overlast door asielzoekers in treinen te beperken kunnen niet meer doorgaan.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Blijkbaar is er wel bekend bij het College waarom deze subsidie niet verstrekt wordt maar mag dit niet aan de grote klok gehangen worden of weet men even geen raad om dit uit te leggen. Ja dan heb je als College een probleem dat is duidelijk.

  2. Ruim op tijd is de aanvraag gedaan om deze subsidie aan te vragen en nu komt het antwoord: “Op grond dat er geen geld meer beschikbaar is. Het potje was op”. Ja zo kom je er mooi mee weg. Geloof er barst van maar goed dit is het antwoord en hier mogen wij het mee doen.

Wellicht ook interessant

Back to top button