Den Helder

Eind dit jaar nieuwe locatie voor asowoningen

Advertentie:

Den Helder – De planuitwerking voor het plaatsen van containerwoningen voor dak- en thuislozen aan het Tuinderspad in Den Helder is stopgezet. Er wordt een locatieonderzoek uitgevoerd om andere mogelijke locaties voor de zogenoemde ‘asowoningen’ te vinden. Hiermee geeft het Helderse college uitvoering aan een motie die is aangenomen door de gemeenteraad. Het college verwacht het onderzoek in het laatste kwartaal van 2024 af te ronden.

De realisatie van tien tot twaalf asowoningen, waarvan de officiële benaming ankerplaatsen is, is opgenomen in het collegeprogramma. Ook is het onderdeel van het Nationaal Actieplan Dakloosheid ‘Eerst een Thuis’, waarbij wordt gestreefd dakloosheid in 2030 te beëindigen. “Het uitgangspunt is dat iedereen recht heeft op passende huisvesting, waarbij zowel de rechten van omwonenden en belanghebbenden als de rechten van toekomstige inwoners van de ankerplaatsen goed worden afgewogen”, aldus het Helderse college.

Het college gaat begin juli op werkbezoek in Hilversum om daar een soortgelijk project te bezichtigen. Het doel van dat bezoek is in kaart te brengen welke methodes en eigenschappen in Hilversum effectief zijn, zodat Den Helder deze kan overnemen. Het college heeft in elk geval de intentie om de perceelgrootte zo klein mogelijk te houden. Daarnaast vinden burgemeester en wethouders het belangrijk dat er een prikkelarme omgeving voor de bewoners van de ankerplaatsen is, maar ook dat de (sociale) impact op de omgeving zo laag mogelijk is.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

3 reacties

 1. Vraag mij af waarom Den Helder 10 tot 12 van deze Woningen wil hebben. Hilversum (94.000 inwoners) heeft 6 van deze Woningen en Den Helder (56.000) wil veel meer van deze woningen. De personen die daar hun verblijf hebben zijn allemaal Dak-en Thuislozen met Drank en Psychische Problemen die al geen huis meer hadden en naar mijn weten is dit in Den Helder allemaal al keurig geregeld op dit gebied ‘Begeleid Wonen’ of zie ik dit verkeerd.

  1. Die ankerplaatsen zijn bedoeld voor mensen die anders op straat (Julianaplein; parkeergarage Sluisdijk) overlast veroorzaken.

   Pin mij er niet op vast; maar zelfs DNO Doen lukt het niet om deze mensen van de straat te krijgen.

   Er zijn op internet genoeg documentaires te vinden.
   En het beeld dat daarin geschept wordt is dat dit een soort laatste haven is.
   Een verpleeghuis of hospice voor ‘onverbeterlijke dak- en thuislozen’ (om het maar netjes te omschrijven).

 2. Ik zeg aan de zuidrand van bedrijventerrein Kooypunt

Wellicht ook interessant

Back to top button