Hippolytushoef – Het is dit jaar 350 jaar geleden dat een tornado de Hippolytuskerk in Hippolytushoef verwoestte. Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk wil de storm van 1674 niet zomaar aan zich voorbij laten gaan en dus organiseren zij 1 september een ‘stormachtige middag’ met de Noord-Hollandse weerman Jan Visser.
“Tijdens het evenement gaan we terug in de tijd naar woensdag 1 augustus 1674: een warme en benauwde dag die zou eindigen in een knetterend onweer”, vertelt Kors Jan Snoeij van de stichting. “Er vielen kanjers van hagelstenen en de wind zwol aan tot orkaansterkte. De storm raasde over heel West-Europa en veroorzaakte bepaald niet alleen op Wieringen een gigantische schade. Het was een enorme ramp.
Toen de storm was uitgeraasd, lag de Hippolytuskerk er troosteloos bij. De toren was zo’n beetje gehalveerd en het middenschip was helemaal ingestort. Alleen het koor stond nog overeind. Het duurde twee jaar tot het gebouw in 1676 kon worden hersteld. De nieuwe muren werden nu met baksteen gemetseld in plaats van de tufsteen waar de kerk oorspronkelijk mee was opgetrokken. Daardoor zijn de sporen van de herbouw nog goed zichtbaar in de stenen van de buitenmuur.
Noorderkwartier
De restauratie kon worden bekostigd dank zij bijdragen van de zeven steden uit het Noorderkwartier. Dit was een verplichte hulp, opgelegd door de overheid (de Hervormde Kerk was feitelijk de staatskerk in die tijd). Het gebrandschilderde herdenkingsraam in de noordgevel van de kerk herinnert aan deze gebeurtenis. De betrokken steden staan, helaas niet meer allemaal goed leesbaar, met naam en gemeentewapen op het raam vermeld. Tijdens het evenement op 1 september zal deze episode uit de rijke geschiedenis van de Hippolytuskerk centraal staan.
De belangrijkste bijdrage zal worden geleverd door de bekende Noord-Hollandse weerman Jan Visser. Hij houdt een presentatie over extreme weerfenomenen en welke wij daarvan misschien nog kunnen verwachten in de komende decennia. Een aantal oorspronkelijke teksten die destijds naar aanleiding van de ramp zijn geschreven, krijgen aandacht in declamatie en muziek. Kors Jan Snoeij: “We gebruiken deze teksten in het oorspronkelijke oud-Nederlands, zoals ze bewaard zijn gebleven.”
Muziek en expositie
Rob Buursink zal, als stem uit het verleden, de declamaties verzorgen. De muziek voor deze middag is speciaal gecomponeerd door Kors Jan Snoeij, organist van de Hippolytuskerk. Dina Popma zingt liederen op de oude teksten en op het monumentale Knipscheerorgel wordt onder meer de Stormrapsodie uitgevoerd, met medewerking van Peter Houdijk op tuba. Ook de expositie van zeeschilders, waarbij verschillende individuele opvattingen over het fenomeen storm esthetisch tot uitdrukking komen, is deze middag nog geopend en te bekijken.
De Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk dankt haar bestaan aan donateurs die de kerk een warm hart toedragen. Deze middag is daarom gratis toegankelijk voor iedereen. Omdat de organisatie veel belangstelling verwacht, vragen ze alleen een aanmelding per e-mail storm1674@hippolytuskerk.nl, geef daarbij aan hoeveel mensen meekomen. Daar geld wel: vol is vol. De bijeenkomst vindt 1 september om 15:30 uur plaats.