Schagen

Miljoenen gevonden voor nieuwe reactor Petten

Adverentie

Het kabinet heeft financiers gevonden voor een nieuwe isotopenreactor in Petten. Die nieuwe reactor moet in 2025 open zijn. Veel kankerpatiënten zijn hiermee geholpen, omdat ze voor hun behandeling afhankelijk zijn van het materiaal uit de reactor.

Minister Bruno Bruins licht de Kamer vrijdag (5 juli) in over de plannen, schrijft het AD. De kosten voor de bouw van de nieuwe Pallas-reactor worden geschat op 600 tot 800 miljoen euro. Tot nu toe hebben het rijk en de provincie Noord-Holland, waar Petten ligt, elk reeds 40 miljoen euro in de ontwikkeling van de nieuwe reactor gestoken.

Petten is al zestig jaar een begrip in de wereld van nucleaire isotopen met een marktaandeel van 30 tot 35 procent. Dagelijks worden wereldwijd 30.000 patiënten behandeld of gediagnosticeerd met isotopen uit Petten. In Nederland gaat het om ruim 400.000 behandelingen per jaar.

Isotopen
Vijf van de in totaal zes reactoren voor medische isotopen in Europa zijn volgens gezondheidsinstituut RIVM “op gevorderde leeftijd en zullen vroeg of laat moeten sluiten.” In Nederland staat er een. Zou de oude reactor in Petten dichtgaan zonder dat er een nieuwe komt dan “brengt dat de leveringszekerheid wereldwijd in gevaar.”

“Als een grote reactor of een van de gespecialiseerde laboratoria onverwacht uitvalt, kunnen op wereldschaal leveringsproblemen ontstaan. Bij een onverwachte uitval kunnen de overige reactoren de vraag lang niet altijd opvangen, wat de leveringszekerheid voor de wereld vrij onzeker maakt”, aldus het RIVM.

Bron: LOS Mediapartner NH

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button