Uitgaan

Helderse Vallei onthult programma voor augustus

Den Helder – De Helderse Vallei is een duurzaamheidscentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel, fiets- en kanoroutes naar de stad of De Helderse Duinen waar diverse vogelsoorten, zoogdieren en zeldzame orchideeën te ontdekken zijn. Ook voor augustus staan er weer nieuwe activiteiten op de planning.

Maandag 2 tot en met zondag 8 augustus: Week van het bos, 10.00 tot 17.00 uur. In het bos de Donkere Duinen tegenover de Helderse Vallei is van alles te ontdekken. Loop bijvoorbeeld de Donkere Duinenroute waarin wandelaars worden meegenomen over de 17e-eeuwse Zanddijk en de zeereep en door het Donkere Duinenbos. Om niets te missen tijdens die ontdekkingstocht biedt de Helderse Vallei vier gratis natuurwerkbladen aan: ‘een bos vol bomen’, ‘pissebedden onderzoek’, ‘wij gaan op beestjesjacht’ en ‘korstmossen’.

Zaterdag 7 augustus: Zonsopkomst boven het wad – Natuur infocentrum ‘t Kuitje, 6.00 tot 7.30 uur. Vroeg opstaan is een dingetje, maar dan is er ook wat te zien. In het donker zijn de vogels op Balgzand al te horen. Langzaam komt de zon op aan de horizon. Het licht verandert van minuut tot minuut. De dag breekt aan, een fascinerende ervaring. Ga mee naar het Balgzand met een gids van Landschap Noord-Holland!

Maandag 9 tot en met zondag 15 augustus: Week van de sloot, 10.00 tot 17.00 uur. In en om de sloot is ontzettend veel te ontdekken. Leen bij de balie in het duurzaamheidscentrum een zoekkaart slootbeestjes en schepnetje en ontdek welke slootbeestjes hier allemaal leven.

Zaterdag 14 augustus: Kanoën voor jezelf en de natuur, 9.00 tot 12.00 uur. Elk jaar organiseren Kanoverhuur Den Helder, De Helderse Vallei en andere partners een kanotocht om afval uit het water te halen. Op 14 augustus kunnen mensen gratis een kano reserveren en onderweg met een afval grijper troep uit de sloot halen.

Maandag 16 tot en met zondag 22 augustus: Week van de speurneus, 10.00 tot 17.00 uur. Voor speurneuzen is er deze week een vossenspeurtocht op het terrein en een speurtocht op de vloer van het duurzaamheidscentrum. Ook buiten het terrein is er genoeg te doen. Via de website van de Helderse Vallei zijn verschillende kaarten te downloaden.

Maandag 23 tot en met zondag 29 augustus: Weekje aan de wandel, 10.00 tot 17.00 uur. Op het terrein van De Helderse Vallei en in de natuurgebieden eromheen is van alles te ontdekken. Genoeg om deze week elke dag een ander gebied te verkennen. Op het terrein van de Helderse Vallei kunnen mensen op blote voeten wandelen over het Blote Voetenpad. Ook kunnen mensen op pad gaan met de interactieve ‘Opstapp app’, gratis te downloaden in de appstore. Vanaf De Helderse Vallei is de Mariëndalroute of De Helderse Valleiroute makkelijk te lopen.

Zondag 29 augustus: Op zoek naar de schoonheid van parnassia in het Refugium, 13.30 tot 15.30 uur. Op deze dag is de schoonheid van de parnassia te bewonderen. De roomwitte bloemen, de meeldraden die vertellen hoeveel dagen die bloem al open is en ook de piepkleine nectarbolletjes die er goudkleurig uitzien zijn te zien. In het midden van de bloem zit een soort bommetje waaruit na rijping de minuscule zaden weg dwarrelen.

Maandag 30 augustus tot en met zondag 5 september: Week van het Wad, 10.00 tot 17.00 uur. Het waddengebied loopt van Den Helder via Duitsland tot het Deense Esbjerg. Vanwege de unieke omstandigheden van de Waddenzee, is dit gebied aangemerkt als Unesco Werelderfgoed. Om meer te weten te komen over het wad staat in het duurzaamheidscentrum een mini expositie over het Waddengebied. In deze week is een mooie prijs te winnen. Mensen kunnen hun mooiste waddenfoto’s insturen via info@deheldersevallei.nl en de prijs is een Waddenzee-mondkapje.

Meer informatie, het downloaden van natuurkaarten en aanmelden voor de activiteiten van augustus kan via www.deheldersevallei.nl.

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Famke richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via famke@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button