Den HelderKop van Noord-HollandVideo

Strandwachten maken zich klaar voor drukke zomerperiode (video)

Kop van Noord-Holland – Strandwachten van SSN Lifeguards in Den Helder maken zich op voor een drukke zomer. Zij verwachten dat ook dit jaar nog veel Nederlandse toeristen naar de Noord-Hollandse kust trekken om van de zon en het strand te genieten. “Maar dat is niet zonder gevaar”, waarschuwt Erik den Boer van Strandexploitatie Noordkop. “En dat moeten mensen wel beseffen.”

De dood van meerdere zwemmers afgelopen zomer ligt nog vers in het geheugen. Vooral het overlijden van de 37-jarige Poolse seizoenswerker Marcin maakte veel indruk. De heldhaftige actie, waarbij hij drie kinderen redde, werd hem zelf fataal toen hij in een muistroom terecht kwam. Met een inzamelingsactie werd 350.000 euro opgehaald voor zijn vrouw en drie kinderen.

Vakantie in eigen land
Door de coronacrisis en de vele reisbeperkingen bleven veel Nederlanders vorig jaar thuis. In Den Helder verwachten de strandwachten dat dat dit jaar niet anders zal zijn. “Met het mooie weer trekken er dan extra veel mensen naar de kust”, vertelt Helderse strandwacht Justin Bergtop aan NH Nieuws. “We leiden nu daarom extra mensen op om er klaar voor te zijn.” Ook is er in Den Helder geïnvesteerd in extra reddingsvoertuigen.

Door alle drukte op het strand moesten reddingswerkers in Zandvoort vorig jaar maar liefst 800 keer uitrukken. Dat was vier keer vaker dan in het jaar daarvoor. Ook werd op meerdere stranden langs de Noord-Hollandse kust meerdere keren de rode vlag gehesen. Dat betekent dat er niet meer gezwommen mag worden in zee; vaak door gevaarlijke stroming.
Muistromen

De meeste badgasten die in de problemen komen worden meegenomen door een muistroom. Een mui is een geul tussen twee zandbanken in. Als je daar in terecht komt word je een stuk de zee ingezogen. In Den Helder worden dit jaar daarom extra borden met QR-codes geplaatst. Wie de code scant, krijgt uitleg over muien. Na het ongeluk met de Poolse Marcin in Julianadorp vorig jaar, wilde de burgemeester nog niets van nieuwe borden weten.

Volgens SSN Lifeguards zijn er de afgelopen zomer een groot aantal muistromen ontstaan langs de Noord-Hollandse kust. Omdat veel badgasten niet weten wat ze moeten doen als ze in een muistroom terechtkomen, raken veel mensen in de problemen. Zo proberen veel mensen tegen de stroming in te zwemmen.

Naast de extra maatregelen die de strandwachten deze zomer treffen, benadrukken ze dat badgasten hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen tijdens een bezoek aan het strand. “Luister ook naar de informatie en de aanwijzingen die de strandwachten geven en volg die ook op. Wees niet eigenwijs”, aldus Erik den Boer van Strandexploitatie Noordkop.

Als iedereen zich netjes aan de regels houdt, staat volgens Den Boer niets een prachtige zomer langs de Noord-Hollandse kust nog in de weg. “Daarom wens ik iedereen vooral heel veel plezier komende zomer op de Noord-Hollandse stranden.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button