Noord-Holland

Waddenfonds geeft lokale samenleving impuls

Noord-Holland – Het Waddenfonds steekt €240.000,- in vijf projecten die de lokale gemeenschap en de leefbaarheid daarvan versterken. Het betreft haalbaarheidsonderzoeken naar een ‘Waddenlijn’ van huidverzorgingsproducten, de realisering van een dorpshuis in Oosternieland, een Elfstedenkunstwerk in Tjerkwerd, een promotiecampagne voor lokale producten van Texel en een muziekspektakel bij de opening van de Afsluitdijk.

Bij al deze initiatieven werken inwoners met elkaar samen. De projecten vallen onder het Budget Lokale Innovaties (BLI) van het Waddenfonds, waarbij kleinschalige, vernieuwende lokale plannen in het Waddengebied subsidie kunnen aanvragen.

Duurzame Texelse producten bekender maken en hun afzet vergroten, is de gedachte achter het project ‘Texel meer dan de som der delen’. Een promotiecampagne op de landelijke televisie vertelt het verhaal van de Texelse specialiteiten. Verder worden een online platform en een distributiekanaal opgezet voor de eilander producten.

Meer werkgelegenheid
Omdat de producenten voor veel arbeidsplaatsen zorgen, kan dit project leiden tot meer werkgelegenheid. Verder versterkt het de samenwerking tussen de kleine en grote ondernemers. Voor het behoud van het Texelse landschap is vooral de kleinere landbouw van groot belang. De projectkosten zijn €200.000,- waarvan het Waddenfonds €50.000,- subsidieert.

Een innovatief project onderzoekt of er een duurzame ‘Waddenlijn’ van huidverzorgingsproducten kan worden opgezet. In het Waddengebied groeien zowel op land als in zee ‘Wadplantjes” die mogelijk actieve bestanddelen bevatten die goed zijn voor de huid.

De gemeente Harlingen, de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer en diverse lokale bewoners, onder wie ondernemers, werken in dit project samen. Het totale project is begroot op €133.025,-. Het Waddenfond stelt hiervoor €50.000,- subsidie beschikbaar.

Toon meer

Laura Konkelaar

Dit bericht is geplaatst door Laura Konkelaar. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Laura richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via laura@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button