Den HelderPolitiek

Wat kan de gemeente als HVC haar afspraken niet nakomt?

Adverentie

Den Helder – Wethouder Michiel Wouters werd tijdens de raadsvergadering maandagavond ondervraagd over de afspraken die de gemeente heeft met afvalinzamelaar HVC. De aanleiding was een observatie van raadslid Rogier Bruin van de VVD, die stelde dat de inzameling van afval één van de belangrijkste taken van de gemeente is maar dat er nog veel niet goed gaat.

Rogier Bruin tijdens de raadsvergadering

Zo zouden de containers regelmatig overvol zijn, waardoor afval naast de container wordt geplaatst. Daarnaast duurt het 4 tot 6 weken voordat HVC langs kan komen om grofvuil mee te nemen. Volgens de afspraken die HVC heeft met de gemeente zou dit 10 dagen moeten zijn. Het gaat dus niet goed, zegt Bruin. Tijdens het vragenkwartier vroeg hij de portefeuillehouder daarom om opheldering.

Wethouder Michiel Wouters geeft uitleg

De wethouder gaf aan dat er veel overleg is met HVC, dat hun dienstverlening constant in ontwikkeling is en dat er ook wat extra druk is vanwege de corona crisis. In tachtig procent van de gevallen kan HVC op afstand zien hoe vol een container is en dus ook vaker legen als het nodig is.

Met dit antwoord gingen de raadsleden niet zomaar akkoord. Zo stelde Mirjam Dijk van Behoorlijk Bestuur dat de termijn van 4 tot 6 weken voor het ophalen van grofvuil ook al voor corona bestond. Harmen Krul van het CDA zei dat de wethouder wel heel makkelijk deed over wat Krul zag als contractbreuk van HVC: “Ik wil weten welke middelen we hebben als een dienstverlener zich structureel niet aan contractuele afspraken houdt”, voegde hij toe.

In de overeenkomst met HVC zitten volgens de wethouder wel clausules wanneer HVC de afspraken niet nakomt: “Het eindigt met een ingebrekestelling, maar ik denk dat we het zo ver niet moeten laten komen.” Wouters zal ook de termijnen voor het ophalen van grofvuil aan de orde stellen bij de afvalinzameler.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. en dan gaat de HVC ook nog het onkruid in de gemeente “onderhouden” zal ook wel niks worden….. en wij burgers maar de hoofdprijs betalen voor slechte service

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d